Get Adobe Flash player
M+Anthos

Rebo Player I

by on Μαρ.18, 2009, under Εκπαίδευση, Εργαλεία, Μουσική, Ρεμπέτικο

Rebo Player I – Ο «Ρεμπετο-player»

O Rebo Player I είναι ένας music player που σχεδίασα με κάποιες διαφορές από τους γνωστούς κοινούς players. Παίζει τα ρεμπέτικα και λαϊκά κομμάτια, που προηγουμένως τα έχω δημιουργήσει και επεξεργαστεί με συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή έχει την επιλεκτική δυνατότητα να παίξει τα όργανα το καθένα ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί.

Η Ιδέα :
Μια μέρα ο συνάδελφος και καλός φίλος Κώστας Κ., «τρίχορδος» μπουζουξής της «Ηλεκτρικής Κομπανίας» (λαϊκο-ρεμπέτικο σχήμα), στο οποίο ανήκω κι εγώ, μου διηγήθηκε ένα περιστατικό που είχε όταν προσπαθούσε να μάθει ένα καινούριο τραγούδι στο μπουζούκι του. Δεν μπορούσα, μου λέει, να καταλάβω τι νότες έπαιζε σε ένα γρήγορο πέρασμα ο μπουζουξής στο κομμάτι. Η ταχύτητα του παιξίματος ήταν αρκετά μεγάλη και έτσι αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω το «Chronotron« (plugin sto WinAmp που κατεβάζει την ταχύτητα στο μισό και περισσότερο, χωρίς όμως να αλλάζει την τονικότητα του κομματιού). Παρόλα αυτά, πάλι δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς έκανε ο μπουζουξής γι” αυτό και ηχογράφησα το κομμάτι με το «Chronotron« σε λειτουργία, το μετέτρεψα σε mp3 και ξανά χρησιμοποίησα το plugin στο ηχογραφημένο κομμάτι με αποτέλεσμα να ακούσω επιτέλους τι έπαιζε αυτός ο μπουζουξής. Έξυπνο ε!.
Αυτό λοιπόν το «πάθημα» του Κώστα με έβαλε σε σκέψη. Πως θα μπορούσε κάποιος να ακούσει από ένα κομμάτι το κάθε όργανο ξεχωριστά καθ” επιλογή, αλλά και όλα μαζί, μια και αυτό είναι δύσκολο να γίνει σε ένα αυτοτελές κομμάτι από ένα CD. Εκεί όλα τα όργανα ακούγονται μαζί με μόνη βοήθεια την στερεοφωνία και η μοναδική λύση είναι το καλό «αφτί» και η εμπειρία που έχει κάποιος στο να ακούει και να αντιλαμβάνεται τους ήχους και τα ηχοχρώματα.

Η Δημιουργία :
Εδώ και αρκετό καιρό, είχα ξεκινήσει μια προσπάθεια μεταγραφής στο χαρτί σε νότες, ορισμένων ρεμπέτικων και λαϊκών κομματιών από παλιές γραμμοφωνικές ηχογραφήσεις, χρησιμοποιώντας το «αφτί» και την εμπειρία μου, αλλά και την βοήθεια της τεχνολογίας σε software και ηχητικό υλικό (sampling λαϊκών οργάνων κλπ) με πολύ καλά και πιστά αποτελέσματα. Από αυτή την δουλειά βγήκε ένα αρκετά καλό υλικό σε παρτιτούρες, midi αρχεία και ηχογραφημένα αποτελέσματα.
Σκέφτηκα λοιπό να πάρω ένα από αυτά να διαχωρίσω τα όργανά του σε ανάλογα αρχεία ήχου και να τα ενσωματώσω σε έναν flash player στα ανάλογα κανάλια, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να τα χειρίζεται ανεξάρτητα, αλλά και ταυτόχρονα όλα μαζί.
Να λοιπόν ο Rebo Pleyer Ι που κάνει αυτή την δουλειά. Είναι βέβαια σε δοκιμαστική έκδοση αλλά επέρχονται βελτιώσεις.

Η Χρήση :
Στο συγκεκριμένο κομμάτι χρησιμοποιώ τρία μουσικά όργανα, άρα τρία κανάλια ξεχωριστά. Στο κάθε κανάλι μπορείς να παίξεις (play) το όργανο, να το σταματήσεις (stop), να του ρυθμίσεις την ένταση (vol) και το πανόραμα του (pan) (αριστερό-δεξί κανάλι). Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση να παιχθούν χωριστά το κάθε όργανο-κανάλι για να μην υπάρχει πρόβλημα χρονισμού. Ο σωστός χρονισμός επιτυγχάνεται μόνο όταν παιχθούν όλα μαζί (Play all). Αν θέλετε να κάνετε διάφορους συνδυασμούς, απλά κατεβάζετε την ένταση από όποιο όργανο δεν θέλετε να ακούσετε ή θέλετε να ακούγεται χαμηλότερα. Κάθε φορά που θα πατάτε το play, το κομμάτι ή το επιλεγμένο όργανο θα ακούγεται από την αρχή του. Για να σταματήσουν να παίζουν όλα τα όργανα μαζί, πατάτε απλά το Stop all. Τέλος το κομμάτι είναι προγραμματισμένο να ακούγεται κυκλικά (loop) για 500 (!!!) φορές, (αρκετές για να το αποστηθίσεις τελικά :ο).

Το εργαλείο αυτό και το υλικό είναι κατάλληλο για εκπαίδευση και εκμάθηση του τραγουδιού και όχι μόνο, αλλά και για karaoki

Τα όργανα είναι απλά και εύκολα κατανοητά και αναγνωρίσιμα (όσο μπορεί να είναι ένα sampling ήχου).
Χρησιμοποιώ στο πρώτο κανάλι από αριστερά το Ούτι που παίζει την μελωδία της φωνής του τραγουδιστή. Στο δεύτερο κανάλι τον Τζουρά και στο τρίτο την Κιθάρα.

Το ρεμπέτικο τραγούδι που επέλεξα είναι το «Πονώ δε με λυπάσαι» του Κώστα Σκαρβέλη που είχα ανεβάσει στο blog σε παλαιότερο άρθρο (post).

Σα εύχομαι καλή διασκέδαση και καλά αποτελέσματα στην τυχών προσπάθεια σας για μελέτη.

:, , ,

2 Trackbacks / Pingbacks for this entry

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...