Get Adobe Flash player
M+Anthos

Πονώ, δε με λυπάσαι

by on Μαρ.05, 2009, under MP3, Παρτιτούρες, Ρεμπέτικο

Πονώ, δε με λυπάσαι

Μουσική/Στίχοι: Κώστας Σκαρβέλης (Παστουρμάς)
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Κάβουρας

Αρχείο MP3 – Πρώτη εκτέλεση

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Καθημερνώς για σένανε κλαίνε τα δυο μου μάτια
και η καρδιά μου μου πονά και γίνεται κομμάτια ]2x

Αναστενάζω δεν μ’ ακούς φονιά δε με λυπάσαι
τώρα γλεντάς με άλληνε τι μου ‘πες δεν θυμάσαι ]2x

- Γεια σου Κάβουρα παραπονιάρη

Ούτε περνάς πια να με δεις πως είμαι να ρωτήσεις
Αιτία μόνο μου ‘δωσες για να με βασανίσεις ]2x

- Όπα

Με μάρανες με πλήγωσες και ‘συ να μη γλιτώσεις
τον ίδιο πόνο στην καρδιά να πάθεις και να λιώσεις ]2x

Οι Συγχορδίες του τραγουδιού:»

Παρτιτούρα... (νότες για μπουζούκι, κιθάρα και φωνή).»

Αρχείο MP3 – Διασκευή (βλέπε παρτιτούρα)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Πληροφορίες για την Αρχείο Διασκευής»

Βιογραφικό Κώστα Σκαρβέλη»
(ή) Καθημερνώς για σένανε
Σκωπτικό προσωνύμιο, ένεκα της αδυναμίας του στο καλό φαγητό.
Ο Π. Κουνάδης αναφέρει ότι «...δεν πήγε καθόλου - ούτε αυτός ούτε η αδελφή του - σε ελληνικό σχολείο, με αποτέλεσμα να μη μάθουν ποτέ την ελληνική γραφή...». Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν διευκρινίζει αν ο Σκαρβέλης δεν είχε πάει καθόλου σε σχολείο ή είχε φοιτήσει σε ξένο σχολείο - τούρκικο ή φράγκικο. Βάσει των πιθανών αιτίων που αναφέρονται όμως, η πρώτη εκδοχή φαίνεται πιθανότερη.
Ο Π. Κουνάδης κάνει λόγο για «...ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργούσε η συμπεριφορά της μητέρας του...» στην οικογένεια, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω στοιχεία.


 • Με το όρο «Διασκευή», εννοώ ότι έγραψα τις νότες σε παρτιτούρα από αυτό το κομμάτι (πρώτη εκτέλεση), με την χρήση Η/Υ. Χρησιμοποίησα ως software πρόγραμμα το Cakewalk Pro v. 9.03 για να παράγω ένα αρχείο midi και στην συνέχεια συνέδεσα το κάθε midi κανάλι σε ένα εικονικό όργανο με δείγμα ήχου από πραγματικό όργανο. Έτσι πήρα τα τρία κανάλια από εικονικά όργανα που είναι ο «Τζουράς», η «Κιθάρα» και το «Ούτι» στην θέση της canto φωνής. Ηχογράφησα τέλος μέσω της κάρτας ήχου, όλο το midi αρχείο του Cakewalk Pro και το τελικό αποτέλεσμα του WAV αρχείου, ακούγεται στο συμπιεσμένο MP3 αρχείο «Διασκευής». Ελπίζω να σας αρέσει.
 • Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να αποκτήσει τις παρτιτούρες και το MP3 αρχείο «Διασκευής» για καθαρά εκπαιδευτικούς λόγους, ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω e-mail.

Kώστας Σκαρβέλης (Κωνσταντινούπολη 1880 – Αθήνα 1942)

Ο Κώστας Σκαρβέλης, γνωστός και ως «Παστουρμάς», συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων προπολεμικών δημιουργών του Ρεμπέτικου. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της δισκογραφικής εταιρείας Κολούμπια και αξιόλογος κιθαρίστας με συμμετοχή σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις.

Ο πατέρας του Σκαρβέλη ονομαζόταν Παντελής και ήταν ευκατάστατος Κωνσταντινουπολίτης. Για τη μάνα του γνωρίζουμε ότι ξαναπαντρεύτηκε (για λόγους που πάντως αγνοούμε) το 1883 και από τον δεύτερο αυτό γάμο απέκτησε την αδερφή του Σκαρβέλη, Μαγδαληνή. Τα δύο παιδιά δεν πήγανε ποτέ σε ελληνικό σχολείο και, παρόλο που μιλούσαν άψογα, δεν έμαθαν γραφή και ανάγνωση. Ως αίτια, πιθανολογούνται είτε η τουρκική καταπίεση είτε οικογενειακά προβλήματα. Από αναφορές συγγενών του πάντως, γνωρίζουμε ότι ο Σκαρβέλης από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια ήταν καλός κιθαρίστας.

Ο Κώστας Σκαρβέλης ήρθε στην Ελλάδα πριν την Μικρασιατική Καταστροφή και αφού πρώτα είχε περάσει αρκετά χρόνια στην Αλεξάνδρεια. Εκεί είχε καταφύγει, μαζί με συγγενείς του, προκειμένου να αποφύγει την στράτευση στον Τουρκικό στρατό, όταν πλέον δεν μπορούσε να κρύβεται άλλο στην Πόλη. Για τη ζωή του στην Αίγυπτο, ελάχιστα είναι γνωστά. Η εγκατάστασή του στην Αθήνα τοποθετείται μεταξύ 1915 και 1920.

Η επαγγελματική ενασχόληση του Σκαρβέλη με την μουσική συμπίπτει χρονικά με την έλευση των Μικρασιατών μουσικών, ως προσφύγων. Με το ξεκίνημα της δισκογραφίας στην Ελλάδα (1924-1925) παίρνει μέρος ως κιθαρίστας στις ηχογραφήσεις των εταιρειών της εποχής παίζοντας όλα τα είδη μουσικής, δημοτικά, ελαφρά και κυρίως ρεμπέτικα. Ήταν σπουδαίος τραγουδιστής αλλά συμμετείχε σε ελάχιστες ηχογραφήσεις με αυτή την ιδιότητα.

Οι πρώτες δικές του συνθέσεις («Μαρουσιώτισσα», «Τα μαύρα μάτια» με τραγουδιστή τον Αντώνη Νταλγκά) εμφανίζονται με τη γαλλική εταιρία Ρathe το 1928. Από το 1930 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελληνικής Columbia θέση στην οποία παραμένει μέχρι το 1941. Συνεργάστηκε στην δισκογραφία και στο πάλκο με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Ρίτα Αμπατζή, Ρόζα Εσκενάζυ, Αντώνη Νταλγκά, Κώστα Νούρο, Ζαχαρία Κασιμάτη, Κώστα Ρουκούνα, Γιάννη Παπαϊωάννου, Απόστολο Χατζηχρήστο κ.ά. Ο κύριος όμως συνεργάτης του ήταν ο Γιώργος Κάβουρας που καθιερώθηκε έχοντας τραγουδήσει περισσότερα από πενήντα τραγούδια του Κώστα Σκαρβέλη. Ορισμένα τραγούδια του Σκαρβέλη, εμφανίζονται ως συνθέσεις του Ιωάννη Καραμαούνα, ο οποίος ήταν σύζυγος της ετεροθαλούς αδελφής του. Το γεγονός αυτό υπήρξε καθοριστικό για την έκβαση της έρευνας που έκανε ο Παναγιώτης Κουνάδης, αποτέλεσμα της οποίας είναι τα περισσότερα βιογραφικά στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα για τον Κώστα Σκαρβέλη.

Το κύριο θέμα των τραγουδιών του Κώστα Σκαρβέλη είναι ο έρωτας και το γυναικείο φύλο, αν και έχουν εντοπιστεί και ελάχιστα με θέμα τα ναρκωτικά (π.χ. «Δερβισάκι» με τον Αντώνη Νταλγκά, «Το μπουζουκάκι» με τη Ρίτα Αμπατζή). Ο Σκαρβέλης μετέφερε στην Ελλάδα όλη την κληρονομιά του Κωνσταντινοπολίτικου χασάπικου ως βαθύς γνώστης όλων των ιδιαιτεροτήτων του ρυθμού, λόγω καταγωγής. Τα υπέροχα χασάπικά του απετέλεσαν τον οδηγό για όλους τους υπόλοιπους συνθέτες του ρεμπέτικου. Χαρακτηριστικός είναι άλλωστε και ο θαυμασμός που πολλές φορές εξέφρασε ο Μάρκος Βαμβακάρης για τον Κώστα Σκαρβέλη.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, αναγκάζεται για να επιβιώσει να εξασκήσει την παλιά του τέχνη, αυτή που έκανε τα πρώτα χρόνια που ήρθε στην Αθήνα προτού ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Γίνεται τεχνίτης υποδημάτων.

Την τραγική μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων ακολούθησε και ο Σκαρβέλης κατά την Κατοχή. Πέθανε στις 8/4/1942 από υποσιτισμό.

Δισκογραφία

  Πηγές:
 • Παναγιώτης Κουνάδης: «Κώστας Σκαρβέλης».
 • Νέαρχος Γεωργιάδης: «Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα», Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

:, , ,

14 Comments for this entry

 • kostas

  Πολύ καλή προσπάθεια και μεγάλη βοήθεια για αυτούς που θέλουν ν ασχοληθούν και να παίξουν γνήσιο ρεμπέτικο.

 • admin

  Σ” ευχαριστώ πολύ kostas.

  Αν και η απάντηση είναι σικέ φιλαράκι, ωστόσο θα έλεγα ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να μαζέψεις υλικό και να το διαχειριστείς όπως πρέπει και να έχεις ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα δείξει κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει εμένα και όλους τους λάτρεις του είδους. Θα…περιμένω. :o )

 • giannis

  Τέλειο αυτό που είδα και διάβασα συγχαρητήρια συνέχισε φίλε. Με την πρώτη ευκαιρία θέλω να μου δείξεις πως γράφονται αυτά τα midi.

 • giannis

  Φίλε Μάνθο να αναρτίσεις στο electrokco. την εκδήλωση στο Μουσείο Αθλητισμού για τα παιδάκια της Κένυας. Θα το έκανα εγώ, αλλά μάλλον θα πρέπει να μου ξαναθυμήσεις τον τρόπο.

 • getit

  Μπράβο Μάνθο!
  Πολλοί περιμένουν να ξαναδούν τα ρεμπέτικα διαμάντια με αυτό το νέο τρόπο. Ξέρεις υπάρχουν αρκετοί που διαβάζουν (μαθαίνουν καλύτερα) μόνο με παρτιτούρα. Αυτός ο διττός τρόπος πιστεύω πως θα βοηθήσει πολλούς.
  Μόνο που θα πρέπει να επιτρέψεις και την εκτύπωση παρτιτούρας σε καλύτερη ποιότητα. Προς το παρόν δε μπορεί κάποιος να κατεβάσει την παρτιτούρα για offline μακροπρόθεσμα μελέτη. Συνέχισε την προσπάθεια αυτή. Είμαι σίγουρος πως θα βρει πολλούς αποδέκτες

 • M+Anthos

  Κώστα και πάλι σ” ευχαριστώ.
  Υπάρχουν νέες εξελίξεις στον «Rebo Player I».
  Στην νέα έκδοση του, πιστεύω ότι το πρόβλημα του συγχρονισμού θα έχει λυθεί, είμαι στις δοκιμές τώρα.
  Θα προσθέσω επί πλέον την δυνατότητα εμφάνισης τον στίχων κατά την αναπαραγωγή του κομματιού. Το δουλεύω κι αυτό.
  Τις παρτιτούρες κάλλιστα μπορεί κάποιος να μου τις ζητήσει στέλνοντας μου ένα email. Ας επικοινωνήσει μαζί μου και θα γίνει.

 • μάστορας

  Πολύ καλή και χρήσιμη δουλειά! Μπράβο!
  Μπορείς να μου στείλεις τις παρτιτούρες;
  Έχεις κάνει και κανενα άλλο τραγούδι;
  Είμαι απο αυτούς που μόνο απο παρτιτούρες
  μαθαίνουν.

 • μάστορας

  Μήπως μπορεί κάποιος να μας πει σε ποιό
  δρόμο και βυζαντινο ήχο ανήκει το τραγούδι
  αυτό; Ή είναι απλώς Σολ μινόρε; Μήπως
  μπορεί να το παίξει κανείς μεταφέροντας
  το Σολ στο Ντο για παράδειγμα ή στο Ρε
  ή καπου αλλού;

 • M+Anthos

  Καλησπέρα «μάστορα».
  Σ” ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την επίσκεψη σου στο M+Anthos.
  Δεν γνωρίζω βέβαια ποια είναι η σχέση σου με το ρεμπέτικο και γενικά με την μουσική και σε ποιο επίπεδο, αν παίζεις δηλ. κάποιο όργανο ή είσαι σπουδαστής ή κάτι άλλο σχετικό.
  Το κομμάτι είναι γραμμένο μάλλον σε τρεις δρόμους και όχι μόνο σε έναν. Ο βασικός δρόμος είναι το Sol μελωδικό μινόρε, αλλά έχει περάσματα σε Ουσάκ και Κιουρντί. (4τράχορδα) Καλό θα είναι να ρίξεις μια ματιά εδώ:
  http://portal.kithara.gr/modules.php?name=News&file=print&sid=250
  και εδώ:
  http://www.klika.gr
  Μπορείς να κάνεις μετατόνιση στο κομμάτι σε όποιο τόνο θες με την μέθοδο του κύκλου των 5ων ή με την αναλογία των διαστημάτων, δηλ. από Σολ σε Ρε η απόσταση είναι μία 5η καθαρή προς τα επάνω (3 τονοι + 1 ημιτόνιο ή 7 χρωματικά ημιτόνια) ή μια 4η καθαρή προς τα κάτω(2 τόνοι + 1 ημιτόνιο ή 5 χρωματικά ημιτόνια). Αυτή την απόσταση θα τηρήσεις σε όλους τους φθόγγους.
  Για τις παρτιτούρες θα επικοινωνήσουμε μέσω e-mail σύντομα.

 • μάστορας

  Καλησπέρα Μάνθο

  Ευχαριστώ για την άμεση και πολύ κατατοπιστική σου
  απάντηση. Ασχολούμαι με τον μπαγλαμά εδώ και ένα
  χρόνο περίπου αν και είμαι σε αρκετά…ώριμη ηλικία.

  Έχω μελετήσει τον Μ. Μαυροειδή (και το βιβλιο του Ευγένιου Βούλγαρη) οπότε καταλαβαίνω αρκετά απο
  θεωρία νομίζω.

  Τα 4χορδα Ουσάκ/Κιουρντί που λες είναι απο Σολ ή
  απο άλλη βάση; Είναι μόνο 4χορδα ή ολόκληρος ο
  δρόμος; Ρώτησα γιά μετατόνιση στο Ρε επειδή είναι
  η «φυσική» βάση του Α” ήχου οπου ανήκουν το Ουσάκ/Κιουρντί. Στην σελίδα που μου έστειλες
  λέει το Ουσάκ Κιουρντί και το Κιουρντί Ουσάκ οπως
  έχει επικρατήσει δυστυχώς στήν λαική μας μουσική
  ανάποδα δηλαδή απο τον Μαυροειδή που βασίζεται στην θεωρία των μακάμ.

 • μάστορας

  Μάνθο

  Το μελέτησα το τραγούδι και καταλήγω ότι είναι Ουσάκ.
  Μπορεί να εμφανίζεται πολλές φορές το Λαb (χαμηλωμένη
  δευτέρα) που παραπέμπει σε Κιουρντί (άλλωστε κιουρντί
  λεγεται η βαθμίδα Μιb που ειναι η χαμηλωμένη δευτέρα
  όταν εχουμε την φυσική βάση που ειναι το Ρε και απο αυτήν την βαθμίδα παίρνει το όνομα και ο δρόμος) αλλά
  δεν αρκεί αυτό. Η έλξη της δευτέρας από την βάση είναι
  πολύ σύνηθες φαινόμενο στο Ουσάκ γι” αυτό το μπερδεύουμε με το Κιουρντί. Για να το πούμε Κιουρντί πρέπει η χαμηλωμένη δευτέρα να γίνεται δεσπόζων φθόγγος. Ο Βούλγαρης αναφέρει 4 τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό που κανένας τους δεν ισχύει εν προκειμένω. Θα πρέπει δηλαδή είτε να είναι σε τονισμένο σημείο του ρυθμού (πάτημα), είτε να κάνουμε καταλήξεις σε αυτό, είτε να κάνουμε κάθοδο ράστ δυό βαθμίδες πιο κάτω ώστε να τονίζεται ως τρίτη βαθμίδα του ράστ, είτε τέλος να
  κάνουμε κάθοδο σε αυτό με άλμα μεγάλης τρίτης.

  Επίσης το ότι συνυπάρχουν η φυσική και η χαμηλωμένη
  έκτη ειναι σύνηθες στο Ουσάκ αλλά όχι στο Κιουρντί
  και εν πάσει περιπτώσει θα έλεγα ότι η χαμηλωμένη
  έκτη δεν παραπέμπει σε μινόρε μια και άνετα υπάρχει στο Ουσάκ. Τέλος δεν βλέπω πουθενά οξυμένη εβδόμη οπότε το Αρμονικό μινόρε δεν δικαιολογείται.

  Επιπλέον η άνοδος με 5χορδο Ράστ μέχρι την βάση
  (βλέπε αρχή εισαγωγής) απαντά συχνά στο Ουσάκ αλλά οχι στο Κιουρντί.

  Σε ζάλισα λίγο, συγνώμη.

  Δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις το σύστημά σου να καταγράφει και τα (μη συγκερασμένα) μικροδιαστήματα
  από το ούτι ας πούμε ή την φωνή. Θα ήτανε πάντος πάρα
  πολύ χρήσιμο.

  Μπορείς να δοκιμάσεις με το «Στης πόλης το Μεβλά Χανέ»
  που με ενδιαφέρει πολύ μάλιστα (θα σου ήμουν ευγνώμων
  αν έβγαζες την παρτιτούρα του) που μπορείς να βρείς
  την μοναδική ηχογραφησή του στο

  http://kinwniawramiden2.blogspot.com/2009_01_01_archive.html

 • M+Anthos

  Γεια σου αγαπητέ «μάστορα».
  Εκπλήσσομαι και χαίρομαι ιδιαίτερα για την πολύ καλή μελέτη σου στο συγκεκριμένο τραγούδι. Ομολογώ ότι μετά τόσα χρόνια που ασχολούμαι με την μουσική ποτέ μου δεν έχω κάτσει να «ξεψαχνίσω» με αυτόν τον τρόπο ένα ρεμπέτικο τραγούδι
  Έχεις δίκαιο, φαίνεται να είναι Ουσακ στο 1ο 4ο και 6ο μέτρο της φωνής με χαμηλωμένη τη δεύτερη βαθμίδα.
  Το κομμάτι ξεκινά από την 4η βαθμίδα ως Sol Κιουρντί (το Ραστ αναφέρεται στην κλίμακα του Do) που στην πορεία αλλάζει. Πρόσεξε το 2ο μέτρο της φωνής, αρχίζει με 4η βαθμίδα και αναιρεί την ύφεση της 6ης βαθμίδας. Βλέπεις δεν κάθεται σε έναν μόνο δρόμο. Πολλές φορές οι απόψεις διαφέρουν. Οι περισσότεροι παλιοί όμως δεν ήξεραν τίποτε από όλα αυτά, απλά έπαιζαν τους καημούς τους.
  Πέρα όμως από την οποιαδήποτε ανάλυση, θα πρέπει να προσπαθήσεις να το δεις το κομμάτι από την μεριά της ψυχής του συνθέτη και του ερμηνευτή εκείνης της εποχής και αυτό μπορείς να το πετύχεις με το συνεχές άκουσμα και την εκτέλεση ρεμπέτικων τραγουδιών. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις και την εσωτερική γνώση, κρίση και αντίληψη του ύφους των ρεμπέτικών της εποχής εκείνης. Τα υπόλοιπα είναι γνώσεις ακαδημαϊκού τύπου που σαφώς και είναι πολύ καλό να τις κατέχει κάποιος.
  Πιστεύω ότι για ένα χρόνο που ασχολείσαι με το όργανο πρέπει να έχει πετύχει αρκετά και με την όρεξη που διακρίνω να έχει σίγουρα θα πετύχεις πολύ περισσότερα.

 • μάστορας

  Μάνθο

  Ευχαριστώ πολύ για τα καλά και πολύ ενθαρρυντικά
  σου λόγια. Η αλήθεια είναι ότι ακούω ρεμπέτικα
  και τα τραγουδώ με την παρέα πολλά χρόνια χωρίς
  όμως να ξέρω τίποτα από μουσική. Έπιασα το όργανο
  και άρχισα να ασχολούμαι με την θεωρία εδώ και 7
  μήνες (είπα χρόνο για στρογγυλοποίηση).

  Απο ότι έχω καταλάβει ο δρόμος/ήχος/μακάμ δεν
  είναι απλώς μια κλίμακα αλλά ένας τροπος
  παιξίματος που μπορεί να χρησιμοποιεί
  περισσότερες από μία «κλίμακες» με την δυτική
  έννοια (δηλαδή εναλλακτικά 4χορδα/5χορδα ακόμη
  και αλληλοεπικαλυπτόμενα).

  Έτσι, εν προκειμένω, το οξύ 5χορδο του Ουσάκ
  είναι συνήθως μπουσελίκ (δηλαδή με χαμηλωμένη
  έκτη) αλλά μπορεί να γίνει και ράστ με φυσική
  έκτη η οποία εμφανίζει διατονική συμπεριφορά,
  δηλαδή χαμηλώνει πάλι σε καθοδική κίνηση ή
  όταν είναι η οξύτερη νότα σε εκείνο το σημείο.

  Με αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι το κομμάτι είναι
  καθαρό Ουσάκ που απλώς χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες του δρόμου.

  Συμφωνώ απόλυτα ότι αυτό που μετράει τελικά
  είναι η ψυχή.

 • M+Anthos

  Αγαπητέ «μάστορα»

  Ρίξε μια ματιά και σε αυτά τα link:
  http://www.iconsday.com/wp/?p=833
  http://www.iconsday.com/wp/?p=721
  http://www.iconsday.com/wp/?p=679

  και εδώ για να ακούσεις δικιά μου δουλειά:
  http://www.iconsday.com/wp/?cat=4
  είναι σε οργανική μορφή όλα τα κομμάτια.

1 Trackback or Pingback for this entry

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...