Get Adobe Flash player
M+Anthos

Archive for 2010

Σε ήχο πλάγιο ρεμπέτικο!

by on Νοε.22, 2010, under Artwork, Μουσική, Ρεμπέτικο

Πρόσκληση

σε όλους τους φίλους

Μουσική βραδιά με την ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 9 μμ – Μουσική σκηνή “ΒΑΡΔΙΑ”

… μουσική από την ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ θα παίζουν για σας οι:

Βέτα Σάμου: Τραγούδι
Γιάννης Πανώριας: Τραγούδι
Γιώργος Χατζηδημητρίου: Μπουζούκι
Κώστας Καραδήμος: Μπουζούκι, Μπαγλαμά
Γιάννης Σαββίδης: Κιθάρα
Χαρίτων Χαρούσης: Ακ. Κιθάρα
Σωτήρης Νάιδος: Κρουστά
Μάνθος Χουβαρδάς: Μπάσο

Μουσική Επιμέλεια: Μάνθος Χουβαρδάς

Σας περιμένουμε

Σερρών 15 και Φ. Μένου, Κάτω Τούμπα (τέρμα Βοσπόρου)
Τηλ.: 2310-942289 – Θεσσαλονίκη.

Leave a Comment :, , more...

Ο γάμος των παλμών

by on Σεπ.17, 2010, under Video, Η Μουσική μου, Ρεμπέτικο

Διασκευή ενός ρεμπέτικου


Οι διασκευές τραγουδιών και μουσικών κομματιών, απασχολούσαν του μουσικούς δημιουργούς από τις αρχές του αιώνα νομίζω, για πιο πριν το 1900, δεν γνωρίζω τίποτα. Στην Ελλάδα, υπάρχουν στοιχεία για διασκευές τραγουδιών, περίπου από το 1930.
Διασκευή, σύμφωνα με την δική μου άποψη, είναι η μερική τροποποίηση ή ολική αλλαγή του συνοδευτικού μέρους στην μουσική δομή ενός τραγουδιού.
Διαφορετική αρμονία και προσθήκη νέων μελωδικών γραμμών, διαφορετική ταχύτητα, ακόμη και ρυθμό σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς επίσης και των μέσων παραγωγής της μουσικής χωρίς να μεταβάλλεται και να επηρεάζεται η βασική μελωδική γραμμή που γράφτηκε από τον συνθέτη.
Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις αλλαγής στίχων από μία γλώσσα σε άλλη.

Κατά την άποψη μου πάντα, υπάρχουν δυο κυρίαρχες τάσεις που οδηγούν τον δημιουργό στις διασκευές μουσικών κομματιών.

 • Στην πρώτη και την καλύτερη όλων, είναι ή εσωτερική ανάγκη του καλλιτέχνη.
  Η διαφορετική πινελιά στο έργο που φτάνει στη ψυχή του και γίνεται κατά κάποιον τρόπο κτήμα του.
  Η διαφορετική άποψη που μπορεί να έχει για το ίδιο έργο. Η νοσταλγία του παλιού και δυνατού στον χρόνο τραγουδιού.
  Η διαφορετικότητα τις κάθε εποχής και των μέσων παραγωγής μου διαθέτει ο δημιουργός.
  Τέλος η φαντασία που είναι αστέρευτη και χωρίς όρια, αλλά και ο σεβασμός για το πρωτότυπο.
 • Η δεύτερη τάση είναι καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Γίνεται συνήθως κατά παραγγελία και ακολουθεί πιστά τις επιταγές της «show bizz».
  Αν υπάρξει σε κάποια χώρα ένα επιτυχημένο κομμάτι στην αγορά της μουσικής, το πιθανότερο είναι να γίνει πολλαπλή διασκευή ανά διαφορετική χώρα για να μπορούν να μιλάνε την γλώσσα τους και να παίρνουν τα χρήματά τους. Φροντίζουν δε, η διασκευή να απομακρύνεται όσο το δυνατόν πιο πολύ από το πρωτότυπο, ώστε να φαντάζει το κομμάτι ως νέο τραγούδι. Πολλές οι περιπτώσεις που γνώριζαν ελάχιστοι ότι είναι το νέο τραγούδι διασκευή ενός παλαιότερου. Στην «καμπούρα» του άλλου κάνουν δουλείες οι γνωστές και άγνωστες εταιρίες παραγωγής μουσικής.

Κάπως έτσι κι εγώ, μ” αυτές τις σκέψεις και δουλεύοντας κάποια ρεμπέτικα τραγούδια, αποφάσισα, χωρίς καλά καλά να το καταλάβω, να κάνω την διασκευή στο ρεμπέτικο τραγούδι του Γιάννη Παπαϊωάνου «Πως θα περάσει η βραδιά».
Επειδή συνήθως όταν γράφω μουσική μέσα στο μυαλό μου έχω έντονο το στοιχείο του νερού, του αέρα και του απέραντου της ελευθερίας, ήταν φυσικό να γοητευτώ με τα ηχοχρώματα της ανθρώπινης φωνής και των παραδοσιακών νικτών οργάνων.

Της Άρπας και του «Kora» ενός οργάνου μεταξύ άρπας και λαούτου με 21 έως 25 χορδές από την Δυτική Αφρική. Φτιαγμένο από μια τεράστια κολοκύθα κομμένη στη μέση και καλυμμένη με δέρμα αγελάδας. Έχει μια γέφυρα με τις χορδές οι οποίες παραδοσιακά φτιάχνονταν από δέρμα αντιλόπης. Τώρα χρησιμοποιούνται και άλλα πιο σύγχρονα υλικά, κυρίως στις χορδές.
Kora_lute.jpg Kora_range.png

Ο Μαλινέζος Toumani Diabaté παίζει Kora.

Την «Duduk» ή «Dudka», ξύλινο παραδοσιακό πνευστό όργανο με ζεστή ένρινη και μελαγχολική φωνή που βγαίνει μέσα από το διπλό καλάμι της. Την συναντάμε στην Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο, ονομάζεται δε και «mey» ή «narmeh-ney» σε διάφορες περιοχές.
Duduk.png Duduk_range.png

Ο Αρμένιος Djivan Gasparyan παίζει Duduk με μεγάλη εκφραστικότητα.

Τον ισοκράτη παίζει ένας σύγχρονος άρχοντας, το Synthy ή Synthesizer, όργανο της εποχής για όλες τις δουλειές, μεγάλο ίσα με μια ντουλάπα, μικρό, τόσο που να χωράει μέσα στην παλάμη σου.
Ρυθμός, αργός, 9/4 ή 9/8 όπως συνηθίζεται να λέγεται, «Ζεϊμπέκικος» στην Ελλάδα, ρυθμός που απαντάται στα Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές της ανατολής σε διάφορες παραλλαγές.

Μα δεν μου έφτανε αυτό, ήθελα το κομμάτι να κουβαλά μέσα του το απέραντο της ελευθερίας, την μαγική αίσθηση του να πετάς, να είσαι ένα με τα σύννεφα, ν” αγγίζεις με τα δάκτυλα σου τις άκρες των βουνών, να κολυμπάς στο όνειρο… του ήχου και της εικόνας. Στο «γάμο των παλμών«.

…στο "γάμο" αυτό (video), καλεσμένοι είστε όλοι, να μοιράζομαι μαζί σας.

Για καλύτερη θέαση, δείτε το video σε 480p ή 720p ανάλυση και σε full screen.

Για τον "Γάμο των κυμάτων" συνετέλεσαν:»


Το Ρεμπέτικο Τραγούδι του Γιάννης Παπαϊωάννου «Πως θα περάσει η βραδιά».

Η Μουσική του διασκευή από τον Μάνθο Χουβαρδά.

Κινηματογραφικό υλικό για την επένδυση του video από το TV Serial του BBC «Planet Earth – Mountains» ©.

Video Software για την παραγωγή του video, το CyberLink PowerDirector v8.

Μουσικό Software για την παραγωγή της μουσικής:

Leave a Comment :, , , , , more...

Η γάτα

by on Αυγ.24, 2010, under MP3, Εκπαίδευση, Εργαλεία, Παρτιτούρες, Ρεμπέτικο

Η γάτα

Μουσική: Στελλάκης Περπινιάδης
Στίχοι: Νίκος Μάθεσης
Πρώτη εκτέλεση: Στελλάκης Περπινιάδης το 1935
Ρυθμός: 4/4 (Χασαπιά) |||Score|||
Κλειδί: G

Αρχείο MP3 – Εκτέλεση: Στελλάκης Περπινιάδης

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Έδιωξα κι εγώ μια γάτα
που “χε γαλανά τα μάτια,
σαν κοιμόμουνα τη νύχτα
μου “χωνε βαθιά τα νύχια.

Τόσους μήνες που την είχα
μου ξηγιότανε στην τρίχα
τώρα έγινε από σόι
και τα ψάρια δεν τα τρώει.

Την εδιώχνω με γινάτι
και την άλλη μέρα νάτη,
μου “ρχεται με ποντικάκια
και μου κάνει κορδελάκια.

Τώρα βρήκα άλλη γάτα
πιο όμορφη και μαυρομάτα
πονηρή κι αυτή σα γάτα
μου τα σπάει κρυφά τα πιάτα.

Το Rebo Player I ως εργαλείο μελέτης για το κομμάτι «Η γάτα».

Δημιουργία :

Όπως πάντα, καθώς βλέπουμε και σε προηγούμενα άρθρα, «Οι θαλασσινοί», «Πάρε τα χνάρια», «Η τράτα μας η κουρελού», «Πώς θα περάσει η βραδιά», «Πονώ, δε με λυπάσαι», «Της γερακίνας γιός» και «Στης Πόλης στο Μεβλά Χανέ», έγραψα την παρτιτούρα (νότες) ακούγοντας την συγκεκριμένη εκτέλεση από τον Στελλάκη Περπινιάδη.
Κατόπιν το επεξεργάστηκα για να μπορεί να παιχθεί από το Rebo Player I.

Στην εκτέλεση του αυθεντικού κομματιού, ακούγονται να παίζουν μια κιθάρα στην εισαγωγή και κατόπιν συνοδευτικά ως 2η φωνή επάνω στην μελωδία του τραγουδιού από τον ίδιο τον Περπινιάδη και ένα τρίχορδο μπουζούκι που εμπλουτίζει την εισαγωγή παιγμένο κατά πάσα πιθανότητα από τον Δελιά όπως φαίνεται και στην φωτογραφία πιο πάνω, που εμφανίζονται ο Περπινιάδης αριστερά, ο Δελιάς με το μπουζούκι και η Νταίζυ Σταυροπούλου στα δεξιά. Κατά την μελέτη μου στο κομμάτι αυτό, είχα την ακουστική αίσθηση ότι το ηχόχρωμα του μπουζουκιού ήταν ένας μπαγλαμάς ή ένα μαντολίνο, συναφή όργανα και στην περίπτωση παλιών ηχογραφήσεων, εύκολα ξεγελιέσαι. Το ακορντεόν δεσπόζει στην εισαγωγή, και τέλος, ακούγεται η συνοδεία από μια άλλη κιθάρα στα ακόρντα και στον ρυθμό του κομματιού.
Τα όργανα που χρησιμοποίησα να ακούγονται για το Rebo Player και για την μελέτη είναι, Μπουζούκι (Bouzouki) αντί της κιθάρας στο αυθεντικό κομμάτι, Μπαγλαμάς (Baglamas) αντί του τρίχορδου μπουζουκιού στο αυθεντικό, Ακορντεόν (Acordeon), Κιθάρα (Guitar) ακουστική αντί για κιθάρα με πλαστικές χορδές, επίσης πρόσθεσα Ακουστικό Μπάσο (Ac.Bass) μια και στο αυθεντικό κομμάτι δεν δείχνει να υπάρχει, και τέλος στο μέρος της φωνής του τραγουδιού (Canto), σαν όργανο έχω βάλει να παίζει ένα Αγγλικό Κόρνο, English Horn ή Core Angle, πνευστό όργανο ποιμενικού χαρακτήρα που η χροιά του πλησιάζει την ανθρώπινη.

Ήδη, από τις νέες εκδόσεις του Rebo Player I, εμφανίζεται ένα πλαίσιο με τους στίχους και τις συγχορδίες του τραγουδιού (Lyrics – Cords) και ένα πλαίσιο με την παρτιτούρα (νότες) (Sheet Music) σε πραγματικό χρόνο τα οποία λειτουργούς ως karaoky.

Χρήση :

Όλα τα όργανα ακούγονται σε μια φυσιολογική δυναμική, εσείς αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε την στάθμη έντασης που επιθυμείτε για κάθε όργανο χωριστά.
Το κάθε όργανο, έχει την δική του στερεοφωνία, οπότε δεν θα πετύχετε μεγάλες αποκλίσεις της θέσης στο αριστερό δεξί κανάλι ρυθμίζοντας το pan. Αυτό θα ήταν δυνατόν όταν το κάθε όργανο ήταν ηχογραφημένο μονοφωνικά και όχι στερεοφωνικά.
Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε ένα μονοφωνικό αποτέλεσμα που θα έπρεπε να ρυθμιστούν τα κανάλια με το pan κατ” εκτίμηση, για να πετύχουμε μια ψευδο-στερεοφωνία.
Καθώς θα φορτώνει τα όργανα (tracks), εκτός από την “μαύρη” μπάρα φόρτωσης και τον αριθμό προόδου, θα βλέπετε από πάνω από κάθε κανάλι να εμφανίζεται προς τα κάτω το πλαίσιο για το κάθε track.
Όταν λοιπόν η “μαύρη” μπάρα έχει γεμίσει, ο αριθμός προόδου είναι στο 100 και το πλαίσιο του κάθε track έχει εμφανισθεί. το κανάλι έχει φορτώσει πλήρως και είναι έτυμο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το κανάλι δεν θα έχει φορτώσει, δεν θα υπάρξει κανένας ήχος και θα εμφανισθεί μήνυμα λάθους φόρτωσης.
Έχω προσθέσει λειτουργία “looping” στο κομμάτι όταν παίζονται όλα τα tracks, μόλις τελειώσει αρχίζει πάλι από την αρχή για άλλη μια φορά ακόμη. Η λειτουργία “looping” ενεργοποιείται πριν πατήσουμε το play και όχι κατά την διάρκεια που παίζει το τραγούδι.
Σε επόμενη έκδοση του Rebo Player I, η λειτουργία του “looping” θα γίνεται με επιλογή του χρήστη (πόσες φορές θα παίζει…).
Για μεγαλύτερη ευκολία στον χρήστη, πρόσθεσα και την δυνατότητα εμφάνιση των στίχων και των συγχορδιών και της παρτιτούρας του τραγουδιού, καθώς θα παίζει το κομμάτι σε πραγματικό χρόνο.
Μπορεί να γίνει αλλαγή στις παρτιτούρες των οργάνων ξεχωριστά, πατώντας και σέρνοντας το ποντίκι, στα ονόματα τους πάνω από τα tracks. Click, σε οποιοδήποτε όνομα οργάνου για επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση.

Όταν γίνεται χειρισμός σε μεμονωμένα όργανα και επειδή όλα δεν παίζουν συνεχώς, μπορείτε να βρείτε την σωστή θέσει του ήχου στην «πλοήγηση» μπάρα προόδου του track, από τα ηχητικά «ίχνη» που υπάρχουν αποτυπωμένα πάνω της. Click επάνω σε αυτά τα «ίχνη» και ακούμε τον ήχο.

Σημείωση:»

Στην νέα έκδοση ο Rebo Player I ανοίγει σε ένα νέο popup παράθυρο που μπορείτε να το ανοίξετε σε full screen εμφάνιση για την καλύτερη λειτουργικότητα του.

Καλή σας διασκέδαση.

Παίξτε το κομμάτι «Η γάτα» με τον Rebo Player I
Reboplayer-gata-info.png

Παρτιτούρα... (νότες για μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμά, μπάσο, ακόρντα και φωνή).»

Βιογραφία...»

"/>
Αν υπάρξει πρόβλημα στον χρονισμό των καναλιών καθώς παίζουν όλα μαζί, ενώ έχουν φορτωθεί όλα τα όργανα, μπορείτε να αλλάξετε θέση στην «πλοήγηση» μπάρα προόδου κάνοντας click σε όποιο χρονικό σημείο επιθυμείτε (εμφανίζεται κάτω από το χεράκι), αυτό πιστεύω να δώσει την λύση στον χρονισμό. Αν συνεχίσει το πρόβλημα τότε αυτό εντοπίζεται στο Flash Player, plugin της Adobe που τρέχει με τον browser σας (Firefox, IE, Opera, Safari κλπ). Ίσως χρειασθεί να αναβαθμίσετε τον Flash Player με την τελευταία έκδοση του.
Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, σας παρακαλώ να μου το αναφέρεται με μήνυμά σας ή επικοινωνήστε μαζί μου μέσω e-mail.

Αν κάποιος φίλος επισκέπτης θέλει τις παρτιτούρες, παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω email. Θα παρακαλούσα να μη μου ζητάτε τα πάντα σε παρτιτούρες, αλλά συγκεκριμένα κομμάτια, από αυτά που έχω την δυνατότητα και ευχέρεια να γράψω.

Τον Στελλάκη Περπινιάδη πολλοί τον ξέρουν μόνο σαν τραγουδιστή, αλλά ήταν και αυτός ένας από τους δημιουργούς του ρεμπέτικου! Συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής! Τρεις διαφορετικές ιδιότητες, ΕΝΑ αποτέλεσμα!

Ο Στελλάκης Περπινιάδης γεννήθηκε στην Τήνο το 1899, από πατέρα Τηνιακό, και μητέρα Χιώτισσα!
Ένα χρόνο μετά, η οικογένεια του μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έμειναν έξι χρόνια!
Το 1906, έφυγαν από την Αλεξάνδρεια, και πήγαν στην Κωνσταντινούπολη, και αυτό γιατί οι δουλειές του πατέρα του δεν πήγαιναν καλά!
Ο μικρός Στελλάκης, επειδή του άρεζε η εκκλησία, βρέθηκε κάποια στιγμή στο ψαλτήριο της εκκλησίας του Αη Γιάννη των Χιων, στο Γαλατά!
Είχε πολύ καλή φωνή, και έτσι ένας διάκονος του έδωσε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής! Σύντομα βρέθηκε να είναι «κανονάρχης», έχοντας μαθητεύσει δίπλα στον «Πρύτανη» των ψαλτών ΚΑΜΑΡΑΔΟ!
Τα πρώτα βήματα του στο τραγούδι, τα έκανε μετά από τον στρατό, το 1925, όταν γνώρισε τον Μανώλη Μαργαρώνη, έναν μουσικό που έπαιζε σαντούρι! Εκείνος του έδειξε τις «θέσεις» σε μια κιθάρα που στο μεταξύ είχε αγοράσει, και τον πήρε μαζί του στη δουλειά! Το 1929, ο Περπινιάδης γνωρίστηκε με τον Παναγιώτη Τούντα, ο οποίος μόλις τον άκουσε ενθουσιάστηκε. Έτσι ο Τούντας έδωσε στον Περπινιάδη και τα δυο πρώτα τραγούδια, που ερμήνευσε σε δίσκο!
«ΤΟ ΚΟΥΚΛΙ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ, και ΣΤΟΝ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ ΜΙΑ ΕΜΟΡΦΗ ΜΙΚΡΟΥΛΑ», τα οποία φωνογράφησαν στο ξενοδοχείο «Τουρίστ», μιας και ακόμα δεν υπήρχαν εργοστάσια δίσκων!
Η φωνογράφηση έγινε για λογαριασμό της «ΟΝΤΕΟΝ», μόνο που ο Στελλάκης γρήγορα (την ίδια χρονιά) άλλαξε εταιρία, πηγαίνοντας στην «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ»!
Στην «Κολούμπια», ερμήνευσε τραγούδια διαφόρων συνθετών, όπως των ΤΟΥΝΤΑ, ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΥ (Σέμση), ΓΙΟΒΑΝ ΤΣΑΟΥΣ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΣΚΑΡΒΕΛΗ (παστουρμά), και άλλων!
Κάθε δίσκος ήταν και μια μεγάλη επιτυχία!

Ο Στελλάκης Περπινιάδης, γρήγορα έγινε περιζήτητος απ” όλους τους συνθέτες-στιχουργούς του ρεμπέτικου!
Παρόλο που τραγουδούσε τραγούδια άλλων δημιουργών, έγραφε και δικά του τραγούδια! Γύρω στο 1934, έγραψε τη μουσική στη «ΓΑΤΑ», ένα τραγούδι που ερμήνευσε ο ίδιος, και τους στίχους είχε γράψει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΘΕΣΗΣ, ο επιλεγόμενος «Τρελάκιας»!
Την ίδια χρονιά, έγραψε τους στίχους και τη μουσική στα τραγούδια «ΨΕΥΤΟΦΙΛΙΑ» (όλος ο κόσμος τώρα δουλεύει μηχανές), «ΔΥΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΕΡΙ», «ΜΑΓΚΕΣ ΜΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙΤΕ», «ΚΑΛΥΒΙΩΤΙΣΣΑ, και άλλα!
Το 1936, ο Στελλάκης τραγούδησε ένα τραγούδι του Τούντα, με το οποίο μπήκε και αυτός, και ο Τούντας σε περιπέτειες, από τη δικτατορία του Μεταξά.
Το τραγούδι, δεν είναι άλλο από την «ΒΑΡΒΑΡΑ»!
Η δικτατορία το θεώρησε «άσεμνο και προκλητικό», με αποτέλεσμα να αποσυρθούν όλοι οι δίσκοι από την αστυνομία!
Μόνο που το τραγούδι, είχε ήδη γίνει επιτυχία! Βέβαια ο Στελλάκης, ο Τούντας, και ο υπεύθυνος της «Κολούμπια» Θεμιστοκλής Λαμπρόπουλος, πέρασαν από δίκη!
Ο Στελλάκης Περπινιάδης, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές (κυρίως) των ρεμπέτικων τραγουδιών!
Η φωνή του, χαρακτηριστική, βυζαντινή, έδινε μια ξεχωριστή ομορφιά στα τραγούδια που ερμήνευε!
Στα τελευταία του, σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στον Κώστα Χατζηδουλή, είχε πει!
«Δεν υπάρχει λαϊκό τραγούδι σήμερα.
Έχει φύγει απ” το δρόμο του, και από τον προορισμό του.
Που Χιώτης, και Μπέμπης, από τους Θεούς του μπουζουκιού!
Που τραγουδιστές σαν τον Στράτο, τον Νταλγκά, το Ρούκουνα, τον Καρίπη, τον Νούρο, τον Αραπάκη, και τους άλλους!
Που είναι οι Τσιτσάνηδες, οι Παπάζογλου, να γράψουν λαϊκά τραγούδια!
Όλα πάνε κατά διαόλου στο λαϊκό τραγούδι, και οι διάφοροι ψευτοσυνθέτες, ξέρουν μόνο να μιλάνε για τον εαυτό τους! Δεν κοιτάνε τα πολλά χάλια τους»!
Ο Στελλάκης Περπινιάδης, πέθανε το Σεπτέμβρη του 1977! Πόσο προφητικά είχε μιλήσει όμως!
Ας δούμε τους στίχους από το τραγούδι που έβαλε σε μπελάδες τόσο τον Παναγιώτη Τούντα, όσο και τον Στελλάκη Περπινιάδη.

Η Βαρβάρα
Η Βαρβάρα κάθε βράδυ στη Γλυφάδα ξενυχτάει
και ψαρεύει τα λαβράκια, κεφαλόπουλα, μαυράκια
Το καλάμι της στο χέρι, κι όλη νύχτα στο καρτέρι
περιμένει να τσιμπήσει το καλάμι να κουνήσει

Ένας κέφαλος βαρβάτος, όμορφος και κοτσονάτος
της Βαρβάρας το τσιμπάει, το καλάμι της κουνάει
Μα η Βαρβάρα δεν τα χάνει τον αγκίστρωσε τον πιάνει
τον κρατά στα δυο της χέρια και λιγώνεται στα γέλια

Κοίταξε μωρή Βαρβάρα, μη σου μείνει η λαχτάρα
τέτοιος κέφαλος με νύχι, δύσκολα να σου πετύχει
Βρε Βαρβάρα μη γλιστρήσει και στη θάλασσα βουτήξει
βάστα τον απ” το κεφάλι μη σου φύγει πίσω πάλι

Στο καλάθι της τον βάζει κι από την χαρά φωνάζει
έχω τέχνη έχω χάρη ν” αγκιστρώνω κάθε ψάρι
Για ένα κέφαλο θρεμμένο όλη νύχτα περιμένω
που θα “ρθεί να μου τσιμπήσει το καλάμι να κουνήσει


Β.Τ.

Leave a Comment :, , , , , , more...

Οι Θαλασσινοί

by on Αυγ.17, 2010, under MP3, Εκπαίδευση, Εργαλεία, Παρτιτούρες, Ρεμπέτικο

Οι θαλασσινοί

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Στίχοι: Στέλιος Γεράνης
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Ζαμπέτας
Ρυθμός: 2/4 (Χασαποσέρβικος) |||Score|||
Κλειδί: Cm

Αρχείο MP3 – Εκτέλεση: Γιώργος Ζαμπέτας

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Σε περιμένω μην αργείς
κάτω στην παραλία
της μαύρης μου παλιοζωής
να κλείσω τα βιβλία.

Πάρε ναυτάκι, ναυτάκι Συριανό
λοστρόμο Πειραιώτη
μηχανικό Μυτιληνιό
τιμόνι Καλαματιανό
και καπετάνιο Χιώτη.

Κι” εγώ θα φέρω Τηνιακό
μάστορα στα σκαλιά σου
για να σου χτίσει μια χρυσή
φωλιά μες στη φωλιά σου.

Πάρε ναυτάκι, ναυτάκι Συριανό…

Πάρε και τον Αυγερινό
δικό σου καμαρότο
και το φεγγάρι τ” αργυρό
για τιμονιέρη πρώτο.

Πάρε ναυτάκι, ναυτάκι Συριανό…

Το Rebo Player I ως εργαλείο μελέτης για το «Οι θαλασσινοί».

Δημιουργία :

Όπως πάντα, καθώς βλέπουμε και σε προηγούμενα άρθρα, «Πάρε τα χνάρια», «Η τράτα μας η κουρελού», «Πώς θα περάσει η βραδιά», «Πονώ, δε με λυπάσαι», «Της γερακίνας γιός» και «Στης Πόλης στο Μεβλά Χανέ», έγραψα την παρτιτούρα (νότες) ακούγοντας την συγκεκριμένη εκτέλεση από τον Γιώργο Ζαμπέτα.
Κατόπιν το επεξεργάστηκα για να μπορεί να παιχθεί από το Rebo Player I.
Τα όργανα που ακούγονται είναι, 1ο – 2ο Μπουζούκι (Bouzuki 1, Bouzuki 2), Μπαγλαμάς (Baglamas), Κιθάρα (Guitar), Ακουστικό Μπάσο (Ac.Bass) και στο μέρος της 1ης και 2ης φωνής του τραγουδιού (Canto), σαν όργανο έχω βάλει να παίζει ένα Piano.
Ήδη, από τις νέες εκδόσεις του Rebo Player I, εμφανίζεται ένα πλαίσιο με τους στίχους και τις συγχορδίες του τραγουδιού (Lyrics – Cords) και ένα πλαίσιο με την παρτιτούρα (νότες) (Sheet Music) σε πραγματικό χρόνο τα οποία λειτουργούς ως karaoky.

Χρήση :

Όλα τα όργανα ακούγονται σε μια φυσιολογική δυναμική, εσείς αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε την στάθμη έντασης που επιθυμείτε για κάθε όργανο χωριστά.
Το κάθε όργανο, έχει την δική του στερεοφωνία, οπότε δεν θα πετύχετε μεγάλες αποκλίσεις της θέσης στο αριστερό δεξί κανάλι ρυθμίζοντας το pan. Αυτό θα ήταν δυνατόν όταν το κάθε όργανο ήταν ηχογραφημένο μονοφωνικά και όχι στερεοφωνικά.
Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε ένα μονοφωνικό αποτέλεσμα που θα έπρεπε να ρυθμιστούν τα κανάλια με το pan κατ” εκτίμηση, για να πετύχουμε μια ψευδο-στερεοφωνία.
Καθώς θα φορτώνει τα όργανα (tracks), εκτός από την “μαύρη” μπάρα φόρτωσης και τον αριθμό προόδου, θα βλέπετε από πάνω από κάθε κανάλι να εμφανίζεται προς τα κάτω το πλαίσιο για το κάθε track.
Όταν λοιπόν η “μαύρη” μπάρα έχει γεμίσει, ο αριθμός προόδου είναι στο 100 και το πλαίσιο του κάθε track έχει εμφανισθεί. το κανάλι έχει φορτώσει πλήρως και είναι έτυμο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το κανάλι δεν θα έχει φορτώσει, δεν θα υπάρξει κανένας ήχος και θα εμφανισθεί μήνυμα λάθους φόρτωσης.
Έχω προσθέσει λειτουργία “looping” στο κομμάτι όταν παίζονται όλα τα tracks, μόλις τελειώσει αρχίζει πάλι από την αρχή για άλλη μια φορά ακόμη. Η λειτουργία “looping” ενεργοποιείται πριν πατήσουμε το play και όχι κατά την διάρκεια που παίζει το τραγούδι.
Σε επόμενη έκδοση του Rebo Player I, η λειτουργία του “looping” θα γίνεται με επιλογή του χρήστη (πόσες φορές θα παίζει…).
Για μεγαλύτερη ευκολία στον χρήστη, πρόσθεσα και την δυνατότητα εμφάνιση των στίχων και των συγχορδιών και της παρτιτούρας του τραγουδιού, καθώς θα παίζει το κομμάτι σε πραγματικό χρόνο.
Μπορεί να γίνει αλλαγή στις παρτιτούρες των οργάνων ξεχωριστά, πατώντας και σέρνοντας το ποντίκι, στα ονόματα τους πάνω από τα tracks. Click, σε οποιοδήποτε όνομα οργάνου για επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση.

Όταν γίνεται χειρισμός σε μεμονωμένα όργανα και επειδή όλα δεν παίζουν συνεχώς, μπορείτε να βρείτε την σωστή θέσει του ήχου στην «πλοήγηση» μπάρα προόδου του track, από τα ηχητικά «ίχνη» που υπάρχουν αποτυπωμένα πάνω της. Click επάνω σε αυτά τα «ίχνη» και ακούμε τον ήχο.

Σημείωση:»

Στην νέα έκδοση ο Rebo Player I ανοίγει σε ένα νέο popup παράθυρο που μπορείτε να το ανοίξετε σε full screen εμφάνιση για την καλύτερη λειτουργικότητα του.

Καλή σας διασκέδαση.

Παίξτε το «Οι θαλασσινοί» με τον Rebo Player I
thalas_RP-info.png

Παρτιτούρα... (νότες για μπουζούκι, μπαγλαμά, ακόρντα και φωνή).»

Βιογραφία...»

"/>
Αν υπάρξει πρόβλημα στον χρονισμό των καναλιών καθώς παίζουν όλα μαζί, ενώ έχουν φορτωθεί όλα τα όργανα, μπορείτε να αλλάξετε θέση στην «πλοήγηση» μπάρα προόδου κάνοντας click σε όποιο χρονικό σημείο επιθυμείτε (εμφανίζεται κάτω από το χεράκι), αυτό πιστεύω να δώσει την λύση στον χρονισμό. Αν συνεχίσει το πρόβλημα τότε αυτό εντοπίζεται στο Flash Player, plugin της Adobe που τρέχει με τον browser σας (Firefox, IE, Opera, Safari κλπ). Ίσως χρειασθεί να αναβαθμίσετε τον Flash Player με την τελευταία έκδοση του.
Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, σας παρακαλώ να μου το αναφέρεται με μήνυμά σας ή επικοινωνήστε μαζί μου μέσω e-mail.

Αν κάποιος φίλος επισκέπτης θέλει τις παρτιτούρες, παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω email. Θα παρακαλούσα να μη μου ζητάτε τα πάντα σε παρτιτούρες, αλλά συγκεκριμένα κομμάτια, από αυτά που έχω την δυνατότητα και ευχέρεια να γράψω.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας, Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ερμηνευτής και ένας από τους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού γεννήθηκε στο Μεταξουργείο, στις 25 Ιανουαρίου του 1925.


Νεανικά χρόνια
Γονείς του ήταν ο Μιχάλης Ζαμπέτας, που ήταν κουρέας και η Μαρίκα Μωραΐτη, ανιψιά γνωστού βαρύτονου της εποχής.

Από πολύ μικρή ηλικία ο Γιώργος Ζαμπέτας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική, αφού παράλληλα με την απασχόλησή του στο κουρείο του πατέρα του ως βοηθός, «σκάρωνε» κρυφά στο μπουζούκι τις πρώτες του μελωδίες. Οτιδήποτε στη φύση παρήγε ήχο, τον συνάρπαζε και τον βοηθούσε στις συνθέσεις του, σύμφωνα με όσα ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στη βιογραφία του, λίγο πριν το θάνατό του.

Το 1932, σε ηλικία μόλις 7 ετών κερδίζει το πρώτο του βραβείο, ως μαθητής της α’ δημοτικού, παίζοντας το πρώτο του τραγούδι σε σχολικό διαγωνισμό.


Παρά τις αντιδράσεις, ο μικρός Γιώργος συνέχισε με απόλυτη προσήλωση να υπηρετεί τη μεγάλη του αγάπη, ενώ η γνωριμία του στα 1938 με το μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας.

Το 1940 η οικογένεια Ζαμπέτα μετακόμισε στο Αιγάλεω και από τη στιγμή εκείνη ο Ζαμπέτας απόκτησε ένα άρρηκτο δεσμό με την πόλη, της οποίας εμπνεύστηκε και χάρισε το προσωνύμιο «Σίτυ», κατά τη διάρκεια μια περιοδείας του στη Βρετανία.

Στα 1942 και κάτω από συνθήκες ανέχειας λόγω της Κατοχής, ο Ζαμπέτας δημιουργεί το πρώτο του συγκρότημα, με το οποίο τραγουδούσαν καντάδες στα κορίτσια.


Τα χρόνια της δημιουργίας
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 ο Ζαμπέτας γράφει τα πρώτα του γνήσια ρεμπέτικα τραγούδια με γνωστούς ερμηνευτές όπως οι Πρόδρομος Τσαουσάκης («Σαν σήμερα, σαν σήμερα…»), Στέλιος Καζαντζίδης («Βαθειά στη θάλασσα θα πέσω»), Μανώλης Καναρίδης («Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα»), Πόλυ Πάνου («Να πας να πεις στη μάνα μου») κ.α. Έκδηλο ήταν από τότε το ταλέντο και το εκπληκτικό του παίξιμο, ωστόσο ακόμη δεν είχε κατασταλάξει στο πασίγνωστο ιδιαίτερο στυλ, που τον καθιέρωσε σαν ένα μοναδικό «σώου-μαν» στο χώρο.

Την επόμενη δεκαετία, τα τραγούδια του γνωρίζουν τεράστια επιτυχία καθώς πραγματοποιεί εμφανίσεις στα σπουδαιότερα λαϊκά κέντρα διασκέδασης, ενώ ταξιδεύει στο εξωτερικό (Ευρώπη και Αμερική) και παράλληλα συμμετέχει σε περισσότερες από 100 ταινίες του ακμάζοντα εκείνο τον καιρό Ελληνικού Κινηματογράφου .

Δημιουργίες του όπως «Τα δειλινά», «Τα ξημερώματα», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ» κ.α. παραμείναν αξεπέραστες και τον κατατάσσουν στις υψηλότερες βαθμίδες του μουσικού στερεώματος, σύμφωνα και με τη δήλωση του Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Ο Ζαμπέτας ως συνθέτης χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού. Ως μπουζουξής ήταν ο καλύτερος, από την άποψη του προσωπικού ήχου, αλλά σαν σώου-μαν ήταν μοναδικός. Ένας καλλιτέχνης που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική θα πρωταγωνιστούσε, πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή!».

Χαρακτηριστική του ήθους του μεγάλου δημιουργού ήταν και η δήλωση του Δημήτρη Μητροπάνου, ο οποίος τον θεωρούσε δεύτερο πατέρα του: «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, όταν τα ήθη αρχίζουν να αλλάζουν, ο Ζαμπέτας κάνει στροφή στη σάτιρα υπό μορφή σώου, με τις γνωστές του επιτυχίες «Ο Θανάσης», «Ο πενηντάρης», «Μάλιστα κύριε» κ.λ.π. να δημιουργούν και πάλι αίσθηση στο κοινό.

Οι δύσκολες δεκαετίες της ζωής του
Τα χρόνια του ’80 αρχίζει η παρακμή του είδους αυτού, με το Ζαμπέτα να αντιμετωπίζει προβλήματα στις συνεργασίες του αφού η εποχή δεν αναγνωρίζει πια τις αξίες του παρελθόντος.

Ωστόσο, από το 1990 και μετά, οι δισκογραφικές εταιρείες και τα Μ.Μ.Ε. «ανακαλύπτουν» τα τραγούδια του, τα οποία κυριαρχούν ξανά, γνωρίζοντας νέα άνθηση, στις προτιμήσεις των ακροατών.

Δυστυχώς, ο ίδιος δεν βρίσκεται μόνο στη δύση της καριέρας, αλλά και της ζωής του. Μετά από πολύμηνη ασθένεια, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στις 10 Μαρτίου του 1992. Ήταν μόνο 67 ετών.

Ο Δήμος Αιγάλεω, τίμησε δις εν ζωή το μεγάλο συνθέτη, σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε τον Απρίλιο του 1988 και το Σεπτέμβριο του 1990, ενώ και μια πλατεία της πόλης, πλησίον του σπιτιού του, φέρει το όνομά του.

Από σύμπτωση, απεβίωσε την ίδια ημερομηνία (10 Μαρτίου) και ο γιος του, Μιχάλης, το 2008.

Πηγή: wikipedia.org

Leave a Comment :, , , , , more...

Πάρε τα χνάρια

by on Μάι.28, 2010, under MP3, Video, Εκπαίδευση, Εργαλεία, Ρεμπέτικο

Πάρε τα χνάρια

Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης
Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Πρώτη εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης και Λίτσα Διαμάντη (1969)
Ρυθμός: 4/4 (Μπαγιώ) |||Score|||
Κλειδί: Dm

Τραγούδι που έγραψε ο Θόδωρος Δερβενιώτης σε στίχους του Κώστα Βίρβου και που τραγούδησε για πρώτη φορά το 1969 ο πολύ μεγάλος τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης και η Λίτσα Διαμάντη.

Από τότε το τραγούδι εμφανίστηκε σε περισσότερες εκτελέσεις και από διάφορους τραγουδιστές, όπως ή Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας κ.α. Ακόμα, και ο Στ. Καζαντζίδης το έχει ξανά τραγουδήσει σε δυο τουλάχιστον διαφορετικές εκτελέσεις και με διαφορετικές ορχήστρες.

Σε αυτό το άρθρο, προσπαθώ να παρουσιάσω το τραγούδι με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον για τους νεότερους, και όχι μόνο, μουσικούς και εραστές.

Αρχείο MP3 – Εκτέλεση: Στ. Καζαντζίδης – Λ. Διαμάντη
kaza-img2.png

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Πάρε τα χνάρια που άφησαν
τα μαύρα δάκρυά μου
κι έλα απόψε να με βρεις
εκεί στην ερημιά μου.

Βήμα βήμα, δάκρυ δάκρυ,
θα με βρεις σε κάποιαν άκρη
να κλαίω για σένα αγάπη μου,
που τώρα ζεις μακριά μου.

Αντιλαλούν οι ρεματιές
όταν αναστενάζω
κι απ” τη καρδιά μου βγαίνουν φωτιές
για σένα όταν σπαράζω
πάρε τα χνάρια να με βρεις
και σώσε με αφού μπορείς.

Δακρύζουν μάτια και καρδιές
όταν αναστενάζω
κι από τα στήθια βγαίνουν φωτιές
για σένα όταν σπαράζω
πάρε τα χνάρια να με βρεις
και σώσε με αφού μπορείς.

Το Rebo Player I ως εργαλείο μελέτης για το «Πάρε τα χνάρια».

Δημιουργία :

“Οπως πάντα, καθώς βλέπουμε και σε προηγούμενα άρθρα, «Πώς θα περάσει η βραδιά», «Πονώ, δε με λυπάσαι», «Της γερακίνας γιός» και «Στης Πόλης στο Μεβλά Χανέ», έγραψα την παρτιτούρα (νότες) ακούγοντας την συγκεκριμένη 1η εκτέλεση από τον Στέλιου Καζαντζίδη.
Κατόπιν το επεξεργάστηκα για να μπορεί να παιχθεί από το Rebo Player I.
Τα όργανα που ακούγονται είναι, 1ο – 2ο Μπουζούκι (Bouzuki 1-2), Ακορντεόν (Accordeon), Κιθάρα (Guitar), Ακουστικό Μπάσο (Acc.Bass) και στο μέρος της 1ης και 2ης φωνής του τραγουδιού (Canto), σαν όργανο έχω βάλει να παίζει ένα Piano.
Ήδη, από τις νέες εκδόσεις του Rebo Player I, εμφανίζεται ένα πλαίσιο με τους στίχους και τις συγχορδίες του τραγουδιού (Lyrics – Cords) και ένα πλαίσιο με την παρτιτούρα (νότες) (Sheet Music) σε πραγματικό χρόνο τα οποία λειτουργούς ως karaoky.

Χρήση :

Όλα τα όργανα ακούγονται σε μια φυσιολογική δυναμική, εσείς αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε την στάθμη έντασης που επιθυμείτε για κάθε όργανο χωριστά.
Το κάθε όργανο, έχει την δική του στερεοφωνία, οπότε δεν θα πετύχετε μεγάλες αποκλίσεις της θέσης στο αριστερό δεξί κανάλι ρυθμίζοντας το pan. Αυτό θα ήταν δυνατόν όταν το κάθε όργανο ήταν ηχογραφημένο μονοφωνικά και όχι στερεοφωνικά.
Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε ένα μονοφωνικό αποτέλεσμα που θα έπρεπε να ρυθμιστούν τα κανάλια με το pan κατ” εκτίμηση, για να πετύχουμε μια ψευδο-στερεοφωνία.
Καθώς θα φορτώνει τα όργανα (tracks), εκτός από την “μαύρη” μπάρα φόρτωσης και τον αριθμό προόδου, θα βλέπετε από πάνω από κάθε κανάλι να εμφανίζεται προς τα κάτω το πλαίσιο για το κάθε track.
Όταν λοιπόν η “μαύρη” μπάρα έχει γεμίσει, ο αριθμός προόδου είναι στο 100 και το πλαίσιο του κάθε track έχει εμφανισθεί. το κανάλι έχει φορτώσει πλήρως και είναι έτυμο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το κανάλι δεν θα έχει φορτώσει, δεν θα υπάρξει κανένας ήχος και θα εμφανισθεί μήνυμα λάθους φόρτωσης.
Έχω προσθέσει λειτουργία “looping” στο κομμάτι όταν παίζονται όλα τα tracks, μόλις τελειώσει αρχίζει πάλι από την αρχή για άλλη μια φορά ακόμη. Η λειτουργία “looping” ενεργοποιείται πριν πατήσουμε το play και όχι κατά την διάρκεια που παίζει το τραγούδι.
Σε επόμενη έκδοση του Rebo Player I, η λειτουργία του “looping” θα γίνεται με επιλογή του χρήστη (πόσες φορές θα παίζει…).
Για μεγαλύτερη ευκολία στον χρήστη, πρόσθεσα και την δυνατότητα εμφάνιση των στίχων και των συγχορδιών και της παρτιτούρας του τραγουδιού, καθώς θα παίζει το κομμάτι σε πραγματικό χρόνο.
Μπορεί να γίνει αλλαγή στις παρτιτούρες των οργάνων ξεχωριστά, πατώντας και σέρνοντας το ποντίκι, στα ονόματα τους πάνω από τα tracks. Click, σε οποιοδήποτε όνομα οργάνου για επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση.

Όταν γίνεται χειρισμός σε μεμονωμένα όργανα και επειδή όλα δεν παίζουν συνεχώς, μπορείτε να βρείτε την σωστή θέσει του ήχου στην «πλοήγηση» μπάρα προόδου του track, από τα ηχητικά «ίχνη» που υπάρχουν αποτυπωμένα πάνω της. Click επάνω σε αυτά τα «ίχνη» και ακούμε τον ήχο.

Σημείωση:»

Στην νέα έκδοση ο Rebo Player I ανοίγει σε ένα νέο popup παράθυρο που μπορείτε να το ανοίξετε σε full screen εμφάνιση για την καλύτερη λειτουργικότητα του.

Καλή σας διασκέδαση.

Παίξτε το «Πάρε τα χνάρια» με τον Rebo Player I
xnariarebo-img.png

Παρτιτούρα... (νότες για μπουζούκι, ακορδεόν, ακόρντα και φωνή).»

Βιογραφία...»

Κατά καιρούς σημαντικοί καλλιτέχνες μίλησαν για τον μεγάλο ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ, καθώς επίσεις πολιτικοί και μεγάλες προσωπικότητες.

f1 ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ Ο Στέλιος πέρα από τη φωνή του, έχει ψυχή και καρδιά. Αυτό είδε ο κόσμος και τον αγκάλιασε όσο κανέναν άλλο…
f2 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ Όταν ο Στέλιος τραγουδάει, αγάλλεται η ψυχή του λαού με την ουράνια φωνή του.
f3 ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ Ο Στέλιος Καζαντζίδης… μεγαλειώδης και αδευτέρωτος.
f4 ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ Όλους τους τραγουδιστές να τους βάλουμε μέσα σε ένα καζάνι, μισό Καζαντζίδη δε βγάζουνε.
f5 ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ Όλοι οι τραγουδιστές οφείλουν να κάνουν ένα εικόνισμα στο Στέλιο και να προσεύχονται στο όνομα του, γιατί αυτός καθάρισε για όλους. Μεγάλη σημαία ο Καζαντζίδης…
f6 ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ Φωνή σαν του Στέλιου ίσως βγει σε 500 χρόνια.
f7 ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Δεν είναι το μέταλλο που έχει στη φωνή του ο Στέλιος, αλλά η καρδιά που έχει μέσα του. Αυτό το σκεύος έχει μέσα του ήχους και φωνές αιώνων. Ο Στέλιος έχει το χάρισμα του Απόλλωνα και του Διόνυσου.
f8 ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ Η φωνή του… φωνή σύμβολο, μας θυμίζει πάντα αυτούς που δε πρέπει να ξεχνάμε. Αν η ψυχή είχε φωνή θα ήταν αυτή του Στέλιου Καζαντζίδη.
f9 ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ Ο Καζαντζίδης ήταν ένα πολιτιστικό ρεύμα από μόνος του.
f10 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ Η Ελλάδα ολόκληρη πρέπει να υποκλιθεί σήμερα στο γίγαντα του λαϊκού τραγουδιού.
f11 ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο μεγαλύτερος τραγουδιστής του κόσμου. Όχι μόνο της Ελλάδας και των Βαλκανίων… του κόσμου.
f12 ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΕΡΟΜΥΤΗΣ Για το Στέλιο Καζαντζίδη δε λέω τίποτα. Δε μπορώ να πω, αυτός είναι η κορυφή, είναι ο Κολοσσός, άστονε…
f13 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ο Καζαντζίδης είναι σε άλλα περιβόλια Εκεί που δε μπορεί να πάει ο καθένας. Μεγάλος μάστορας αυτός. Άλλο πράγμα…
f14 ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν ο μεγαλύτερος τραγουδιστής του αιώνα.
f15 ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ Ο Καζαντζίδης είναι θεός. Αφού εμένα όταν άρχισα να τραγουδάω καλά, στα κέντρα που δούλευα, με φώναζαν Καζαντζίδη…
f16 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ Στο θέμα της φωνής θεωρώ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, δεν υπήρχε κανείς άλλος με τέτοια φωνή. Δεν είχε ούτε ένα ψεγάδι. Αν μαζευτούμε όλοι οι τραγουδιστές… ούτε τ’ αρχίδια του δεν είμαστε… Όλοι μαθαίνουμε και προσπαθούμε να καλύψουμε τις ελλείψεις μας. Αυτός δεν είχε ανάγκη ποτέ να γίνει τεχνίτης. Γιατί να γίνει; Τα είχε όλα… δεν του έλειπε τίποτα…
f17 ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ Για μένα υπάρχει μόνο αυτός. Πίστεψέ με υπάρχουν πολλοί Μπιθικώτσηδες και πολλές Φαραντούρηδες στις γειτονιές και στα σοκάκια, στα εργοστάσια και στα λατομεία, αλλά δεν τους δόθηκαν οι κατάλληλες ευκαιρίες να φανούν.
f18 ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ Στην πραγματικότητα όλοι οι τραγουδιστές τον φοβόμασταν τον Στέλιο, γιατί μας θύμιζε την απόσταση μας από το καλλίτερο…

Mερικές ακόμα εκτελέσεις του τραγουδιού που κατα καιρούς έκαναν εμφάνηση κυρίως στην TV σε διάφορες εκπομπές, αλλά και αλλού…

Click here To Watch Video
Clickγια να δείτε το video!
"/>
Αν υπάρξει πρόβλημα στον χρονισμό των καναλιών καθώς παίζουν όλα μαζί, ενώ έχουν φορτωθεί όλα τα όργανα, μπορείτε να αλλάξετε θέση στην «πλοήγηση» μπάρα προόδου κάνοντας click σε όποιο χρονικό σημείο επιθυμείτε (εμφανίζεται κάτω από το χεράκι), αυτό πιστεύω να δώσει την λύση στον χρονισμό. Αν συνεχίσει το πρόβλημα τότε αυτό εντοπίζεται στο Flash Player, plugin της Adobe που τρέχει με τον browser σας (Firefox, IE, Opera, Safari κλπ). Ίσως χρειασθεί να αναβαθμίσετε τον Flash Player με την τελευταία έκδοση του.
Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, σας παρακαλώ να μου το αναφέρεται με μήνυμά σας ή επικοινωνήστε μαζί μου μέσω e-mail.


Αν κάποιος φίλος επισκέπτης θέλει τις παρτιτούρες, παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω email. Θα παρακαλούσα να μη μου ζητάτε τα πάντα σε παρτιτούρες, αλλά συγκεκριμένα κομμάτια, από αυτά που έχω την δυνατότητα και ευχέρεια να γράψω.


Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1931 στη Νέα Ιωνία, στην οδό Αλαείας 33. Ο πατέρας του ήταν ποντιακής καταγωγής και η μητέρα του προσφυγοπούλα από τα μέρη της Τουρκίας. Από μικρό παιδί αναγκάζεται να βγει στην βιοπάλη. Μένει ορφανός από πατέρα σε ηλικία 14 ετών. Δουλεύει σκληρά, κάνοντας διάφορα επαγγέλματα (οικοδομή, εργοστάσια και άλλα), για να ζήσει την οικογένεια του. Τον Ιούλιο του 1952 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι στην Columbia, με τίτλο «Για μπάνιο πάω», του Απόστολου Καλδάρα, το οποίο δε γνώρισε επιτυχία. Με το επόμενο, όμως, το «Δεν θέλω το κακό σου», του Γιάννη Παπαιωάννου, κάνει ένα από τα πιο γνωστά κι επιτυχημένα σουξέ και προκαλεί αίσθηση. Από τότε, η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη.

Ο Καζαντζίδης σύντομα καταξιώνεται στο χώρο του τραγουδιού, γίνεται είδωλο και εκφραστής των προβλημάτων και των παράπονων της λαϊκής τάξης. Το 1957 γνωρίζει στη Θεσσαλονίκη τη Μαρινέλλα και γίνονται καλλιτεχνικό ζευγάρι. Γνωρίζουν τεράστια απήχηση από τις πρώτες κιόλας ηχογραφήσεις τους «Η πρώτη σου αγάπη είμαι εγώ» και «Νίτσα, Ελενίτσα» του Γιώργου Μητσάκη και καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού.

Το 1961 συμμετέχει στις μουσικές θεατρικές παραστάσεις των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας ζωντανά, και αργότερα σε δίσκους, τα τραγούδια τους. Τον Ιανουάριο του 1964, ο Καζαντζίδης αφήνει την Κολούμπια και πηγαίνει στις εταιρίες του Μίνου Μάτσα «Odeon – Parlophone». Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς παντρεύεται την Μαρινέλλα. Ηχογραφούν την «Καταχνιά», σε μουσική Χρήστου Λεοντή και στίχους Κώστα Βίρβου.

Το 1965 εμφανίζεται για τελευταία φορά σε λαϊκό μαγαζί, στο «Φαληρικόν» του Μαργωμένου στην οδό Ηπείρου, εγκαταλείποντας ουσιαστικά το πάλκο, σε ηλικία μόλις 34 ετών. Το 1966 χωρίζει με την Μαρινέλλα και την επόμενη χρονιά πραγματοποιούν τις τελευταίες ηχογραφήσεις τους στην εταιρεία Philips («Μη μου λέτε γι” αυτήν», «Απόψε σ” έχω στην αγκαλιά μου», «Η καρδιά της μάνας» κ.λ.π.).
Το 1968 δίνει την ευκαιρία στο Χρήστο Νικολόπουλο να περάσει στη δισκογραφία ερμηνεύοντας το πρώτο τραγούδι «Νυχτερίδες κι αράχνες», σε στίχο Κώστα Βίρβου, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.
Το 1971 κυκλοφορεί ο δίσκος 33 στροφών, «Καζαντζίδης Νο3″, που δίνει τη δυνατότητα στο νεαρότερο κοινό να γνωρίσει τις κλασικές ερμηνείες του, στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60.
Το 1973 ηχογραφεί έξι δημιουργίες του Ακη Πάνου («Η ζωή μου όλη», «Το θολωμένο μου μυαλό», «Μίσος», «Οι μισοί καλοί», «Αντε να περάσει η μέρα», «Τα όνειρα που χτίζονται»).
Το 1974 ηχογραφεί το άλμπουμ «Στην Ανατολή» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Την επόμενη χρονιά όλη η Ελλάδα τραγουδά το «Υπάρχω», σε στίχους Πυθαγόρα.

Από τότε ακολουθούν 12 συνεχή χρόνια αποχής, και μεγάλων παραπόνων από μέρος του ερμηνευτή, και από τη δισκογραφία. Επανέρχεται το 1987 με το άλμπουμ «Στο δρόμο της επιστροφής», του οποίου οι πωλήσεις, μόνο στη χώρα μας, αγγίζουν τα 200.000 αντίτυπα. Από τότε, σε αραιά διαστήματα, μας χαρίζει δείγματα από το σπάνιο ταλέντο του μέσα από δίσκους που γίνονται χρυσοί από τη πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας τους στη δισκοπωλεία («Βραδιάζει», «Βιώματα», «Αφιέρωμα», «Τραγουδώ», «Ερχονται χρόνια δύσκολα» κ.α.). Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η ζωντανή ηχογράφηση «Ενα γλέντι με τον Στελλάρα» και οι πετυχημένες συμμετοχές του σε 4 δίσκους με Ποντιακά τραγούδια. Μοναδικές, επίσης, στιγμές η ερμηνεία του στο τραγούδι «Πέτρινα χρόνια» του Σταμάτη Σπανουδάκη, η συμμετοχή του στη σύνθεση του Αντώνη Βαρδή «Στην Ελλάς του 2000″, με τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τον Αντώνη Βαρδή, και η επανεκτέλεση παλιών τραγουδιών των Τσιτσάνη, Τζουανάκου, Μητσάκη, Παπαιωάννου κ.α.

Επίσης, πολλά σημαντικά κλασικά λαϊκά τραγούδια φέρουν την υπογραφή του ως συνθέτη και στιχουργού («Τώρα που φεύγω απ” τη ζωή», σε στίχο Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, «Μια παλιά ιστορία», «Στις φάμπρικες της Γερμανίας», σε στίχο Κώστα Βίρβου, «Και αν γελάω είναι ψέμμα», σε στίχο Ευάγγελου Ατραϊδη κ.α.)

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος και η φωνή και τα τραγούδια του είναι μέρος της πολιτισμικής μας παράδοσης και κληρονομιάς Από τα πρώτα βήματα της καριέρας του ήρθε σε ρήξη με το «κατεστημένο» της δισκογραφίας και τους εχθρούς του αυθεντικού λαϊκου τραγουδιού. Ακόμη και στις μέρες μας παρέμεινε έξω από το «marketing» και τις στρατηγικές της σύγχρονης δισκογραφίας και δε δίσταζε να αντιπαρατεθεί σε αυτούς που πολεμούν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Ως τα 70 του χρόνια, η φωνή του παρέμεινε δυνατή και βροντερή, ευέλικτη, μεστή, αισθαντική, στεντόρεια και μαγική όπως τότε που μεσουρανούσε στο ελληνικό τραγούδι. Έφυγε απο τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 2001 νικημένος απο τον καρκίνο.

Κατά τον Παναγιώτη Χατζηαντώνογλου στην «Δισκογραφία των τραγουδιών του Στέλιου Καζαντζίδη», αναφέρει ότι, ο Στέλιος Καζαντζίδης ηχογράφησε 846 διαφορετικά τραγούδια στην περίοδο από το 1952 έως 2000.

 • 317 λαϊκά τραγούδια στις 78 στροφές.
 • 349 λαϊκά τραγούδια στις 45 στροφές.
 • 129 λαϊκά τραγούδια στις 33 στροφές.
 • 8 τούρκικα τραγούδια στις 78 ή στις 45 στροφές.
 • 8 δημοτικά τραγούδια στις 78 ή στις 45 στροφές.
 • 18 ποντιακά τραγούδια στις 33 στροφές.
 • 3 ποντιακά τραγούδια σε CD.
 • 1 λαϊκό τραγούδι σε CD.
 • 13 λαϊκά τραγούδια για την αγορά του εξωτερικού, πρώτη φορά ερμηνευμένα από τον Καζαντζίδη.
2 Comments :, , , , , , more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...