Get Adobe Flash player
M+Anthos

Video

Αρχιτεκτονική και Μουσική

by on Ιαν.26, 2011, under Video, Μουσική

David Byrne
Πώς η αρχιτεκτονική βοήθησε την εξέλιξη της μουσικής.

Καθώς προόδευε στην καριέρα του, ο Ντέιβιντ Μπερν ξεκίνησε από την σκηνή του CBGB και κατέληξε στο Κάρνεγκι Χoλ. Αναρωτιέται: «Μήπως ο χώρος φτιάχνει την μουσική;»
Από τα τύμπανα στην ύπαιθρο ως τις όπερες του Βάγκνερ και το ροκ σταδίων, ερευνά πώς το περιβάλλον έδωσε ώθηση στην μουσική καινοτομία.

Δείτε την ενδιαφέρουσα παρουσίαση που κάνει στο παρακάτω Video.

Μπορείτε να επιλέξετε υπότιτλους στα Ελληνικά.

Ποιος είναι ο David Byrne.

Leave a Comment :, more...

Ο γάμος των παλμών

by on Σεπ.17, 2010, under Video, Η Μουσική μου, Ρεμπέτικο

Διασκευή ενός ρεμπέτικου


Οι διασκευές τραγουδιών και μουσικών κομματιών, απασχολούσαν του μουσικούς δημιουργούς από τις αρχές του αιώνα νομίζω, για πιο πριν το 1900, δεν γνωρίζω τίποτα. Στην Ελλάδα, υπάρχουν στοιχεία για διασκευές τραγουδιών, περίπου από το 1930.
Διασκευή, σύμφωνα με την δική μου άποψη, είναι η μερική τροποποίηση ή ολική αλλαγή του συνοδευτικού μέρους στην μουσική δομή ενός τραγουδιού.
Διαφορετική αρμονία και προσθήκη νέων μελωδικών γραμμών, διαφορετική ταχύτητα, ακόμη και ρυθμό σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς επίσης και των μέσων παραγωγής της μουσικής χωρίς να μεταβάλλεται και να επηρεάζεται η βασική μελωδική γραμμή που γράφτηκε από τον συνθέτη.
Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις αλλαγής στίχων από μία γλώσσα σε άλλη.

Κατά την άποψη μου πάντα, υπάρχουν δυο κυρίαρχες τάσεις που οδηγούν τον δημιουργό στις διασκευές μουσικών κομματιών.

 • Στην πρώτη και την καλύτερη όλων, είναι ή εσωτερική ανάγκη του καλλιτέχνη.
  Η διαφορετική πινελιά στο έργο που φτάνει στη ψυχή του και γίνεται κατά κάποιον τρόπο κτήμα του.
  Η διαφορετική άποψη που μπορεί να έχει για το ίδιο έργο. Η νοσταλγία του παλιού και δυνατού στον χρόνο τραγουδιού.
  Η διαφορετικότητα τις κάθε εποχής και των μέσων παραγωγής μου διαθέτει ο δημιουργός.
  Τέλος η φαντασία που είναι αστέρευτη και χωρίς όρια, αλλά και ο σεβασμός για το πρωτότυπο.
 • Η δεύτερη τάση είναι καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Γίνεται συνήθως κατά παραγγελία και ακολουθεί πιστά τις επιταγές της «show bizz».
  Αν υπάρξει σε κάποια χώρα ένα επιτυχημένο κομμάτι στην αγορά της μουσικής, το πιθανότερο είναι να γίνει πολλαπλή διασκευή ανά διαφορετική χώρα για να μπορούν να μιλάνε την γλώσσα τους και να παίρνουν τα χρήματά τους. Φροντίζουν δε, η διασκευή να απομακρύνεται όσο το δυνατόν πιο πολύ από το πρωτότυπο, ώστε να φαντάζει το κομμάτι ως νέο τραγούδι. Πολλές οι περιπτώσεις που γνώριζαν ελάχιστοι ότι είναι το νέο τραγούδι διασκευή ενός παλαιότερου. Στην «καμπούρα» του άλλου κάνουν δουλείες οι γνωστές και άγνωστες εταιρίες παραγωγής μουσικής.

Κάπως έτσι κι εγώ, μ” αυτές τις σκέψεις και δουλεύοντας κάποια ρεμπέτικα τραγούδια, αποφάσισα, χωρίς καλά καλά να το καταλάβω, να κάνω την διασκευή στο ρεμπέτικο τραγούδι του Γιάννη Παπαϊωάνου «Πως θα περάσει η βραδιά».
Επειδή συνήθως όταν γράφω μουσική μέσα στο μυαλό μου έχω έντονο το στοιχείο του νερού, του αέρα και του απέραντου της ελευθερίας, ήταν φυσικό να γοητευτώ με τα ηχοχρώματα της ανθρώπινης φωνής και των παραδοσιακών νικτών οργάνων.

Της Άρπας και του «Kora» ενός οργάνου μεταξύ άρπας και λαούτου με 21 έως 25 χορδές από την Δυτική Αφρική. Φτιαγμένο από μια τεράστια κολοκύθα κομμένη στη μέση και καλυμμένη με δέρμα αγελάδας. Έχει μια γέφυρα με τις χορδές οι οποίες παραδοσιακά φτιάχνονταν από δέρμα αντιλόπης. Τώρα χρησιμοποιούνται και άλλα πιο σύγχρονα υλικά, κυρίως στις χορδές.
Kora_lute.jpg Kora_range.png

Ο Μαλινέζος Toumani Diabaté παίζει Kora.

Την «Duduk» ή «Dudka», ξύλινο παραδοσιακό πνευστό όργανο με ζεστή ένρινη και μελαγχολική φωνή που βγαίνει μέσα από το διπλό καλάμι της. Την συναντάμε στην Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο, ονομάζεται δε και «mey» ή «narmeh-ney» σε διάφορες περιοχές.
Duduk.png Duduk_range.png

Ο Αρμένιος Djivan Gasparyan παίζει Duduk με μεγάλη εκφραστικότητα.

Τον ισοκράτη παίζει ένας σύγχρονος άρχοντας, το Synthy ή Synthesizer, όργανο της εποχής για όλες τις δουλειές, μεγάλο ίσα με μια ντουλάπα, μικρό, τόσο που να χωράει μέσα στην παλάμη σου.
Ρυθμός, αργός, 9/4 ή 9/8 όπως συνηθίζεται να λέγεται, «Ζεϊμπέκικος» στην Ελλάδα, ρυθμός που απαντάται στα Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές της ανατολής σε διάφορες παραλλαγές.

Μα δεν μου έφτανε αυτό, ήθελα το κομμάτι να κουβαλά μέσα του το απέραντο της ελευθερίας, την μαγική αίσθηση του να πετάς, να είσαι ένα με τα σύννεφα, ν” αγγίζεις με τα δάκτυλα σου τις άκρες των βουνών, να κολυμπάς στο όνειρο… του ήχου και της εικόνας. Στο «γάμο των παλμών«.

…στο "γάμο" αυτό (video), καλεσμένοι είστε όλοι, να μοιράζομαι μαζί σας.

Για καλύτερη θέαση, δείτε το video σε 480p ή 720p ανάλυση και σε full screen.

Για τον "Γάμο των κυμάτων" συνετέλεσαν:»


Το Ρεμπέτικο Τραγούδι του Γιάννης Παπαϊωάννου «Πως θα περάσει η βραδιά».

Η Μουσική του διασκευή από τον Μάνθο Χουβαρδά.

Κινηματογραφικό υλικό για την επένδυση του video από το TV Serial του BBC «Planet Earth – Mountains» ©.

Video Software για την παραγωγή του video, το CyberLink PowerDirector v8.

Μουσικό Software για την παραγωγή της μουσικής:

Leave a Comment :, , , , , more...

Πάρε τα χνάρια

by on Μάι.28, 2010, under MP3, Video, Εκπαίδευση, Εργαλεία, Ρεμπέτικο

Πάρε τα χνάρια

Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης
Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Πρώτη εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης και Λίτσα Διαμάντη (1969)
Ρυθμός: 4/4 (Μπαγιώ) |||Score|||
Κλειδί: Dm

Τραγούδι που έγραψε ο Θόδωρος Δερβενιώτης σε στίχους του Κώστα Βίρβου και που τραγούδησε για πρώτη φορά το 1969 ο πολύ μεγάλος τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης και η Λίτσα Διαμάντη.

Από τότε το τραγούδι εμφανίστηκε σε περισσότερες εκτελέσεις και από διάφορους τραγουδιστές, όπως ή Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας κ.α. Ακόμα, και ο Στ. Καζαντζίδης το έχει ξανά τραγουδήσει σε δυο τουλάχιστον διαφορετικές εκτελέσεις και με διαφορετικές ορχήστρες.

Σε αυτό το άρθρο, προσπαθώ να παρουσιάσω το τραγούδι με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον για τους νεότερους, και όχι μόνο, μουσικούς και εραστές.

Αρχείο MP3 – Εκτέλεση: Στ. Καζαντζίδης – Λ. Διαμάντη
kaza-img2.png

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Πάρε τα χνάρια που άφησαν
τα μαύρα δάκρυά μου
κι έλα απόψε να με βρεις
εκεί στην ερημιά μου.

Βήμα βήμα, δάκρυ δάκρυ,
θα με βρεις σε κάποιαν άκρη
να κλαίω για σένα αγάπη μου,
που τώρα ζεις μακριά μου.

Αντιλαλούν οι ρεματιές
όταν αναστενάζω
κι απ” τη καρδιά μου βγαίνουν φωτιές
για σένα όταν σπαράζω
πάρε τα χνάρια να με βρεις
και σώσε με αφού μπορείς.

Δακρύζουν μάτια και καρδιές
όταν αναστενάζω
κι από τα στήθια βγαίνουν φωτιές
για σένα όταν σπαράζω
πάρε τα χνάρια να με βρεις
και σώσε με αφού μπορείς.

Το Rebo Player I ως εργαλείο μελέτης για το «Πάρε τα χνάρια».

Δημιουργία :

“Οπως πάντα, καθώς βλέπουμε και σε προηγούμενα άρθρα, «Πώς θα περάσει η βραδιά», «Πονώ, δε με λυπάσαι», «Της γερακίνας γιός» και «Στης Πόλης στο Μεβλά Χανέ», έγραψα την παρτιτούρα (νότες) ακούγοντας την συγκεκριμένη 1η εκτέλεση από τον Στέλιου Καζαντζίδη.
Κατόπιν το επεξεργάστηκα για να μπορεί να παιχθεί από το Rebo Player I.
Τα όργανα που ακούγονται είναι, 1ο – 2ο Μπουζούκι (Bouzuki 1-2), Ακορντεόν (Accordeon), Κιθάρα (Guitar), Ακουστικό Μπάσο (Acc.Bass) και στο μέρος της 1ης και 2ης φωνής του τραγουδιού (Canto), σαν όργανο έχω βάλει να παίζει ένα Piano.
Ήδη, από τις νέες εκδόσεις του Rebo Player I, εμφανίζεται ένα πλαίσιο με τους στίχους και τις συγχορδίες του τραγουδιού (Lyrics – Cords) και ένα πλαίσιο με την παρτιτούρα (νότες) (Sheet Music) σε πραγματικό χρόνο τα οποία λειτουργούς ως karaoky.

Χρήση :

Όλα τα όργανα ακούγονται σε μια φυσιολογική δυναμική, εσείς αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε την στάθμη έντασης που επιθυμείτε για κάθε όργανο χωριστά.
Το κάθε όργανο, έχει την δική του στερεοφωνία, οπότε δεν θα πετύχετε μεγάλες αποκλίσεις της θέσης στο αριστερό δεξί κανάλι ρυθμίζοντας το pan. Αυτό θα ήταν δυνατόν όταν το κάθε όργανο ήταν ηχογραφημένο μονοφωνικά και όχι στερεοφωνικά.
Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε ένα μονοφωνικό αποτέλεσμα που θα έπρεπε να ρυθμιστούν τα κανάλια με το pan κατ” εκτίμηση, για να πετύχουμε μια ψευδο-στερεοφωνία.
Καθώς θα φορτώνει τα όργανα (tracks), εκτός από την “μαύρη” μπάρα φόρτωσης και τον αριθμό προόδου, θα βλέπετε από πάνω από κάθε κανάλι να εμφανίζεται προς τα κάτω το πλαίσιο για το κάθε track.
Όταν λοιπόν η “μαύρη” μπάρα έχει γεμίσει, ο αριθμός προόδου είναι στο 100 και το πλαίσιο του κάθε track έχει εμφανισθεί. το κανάλι έχει φορτώσει πλήρως και είναι έτυμο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το κανάλι δεν θα έχει φορτώσει, δεν θα υπάρξει κανένας ήχος και θα εμφανισθεί μήνυμα λάθους φόρτωσης.
Έχω προσθέσει λειτουργία “looping” στο κομμάτι όταν παίζονται όλα τα tracks, μόλις τελειώσει αρχίζει πάλι από την αρχή για άλλη μια φορά ακόμη. Η λειτουργία “looping” ενεργοποιείται πριν πατήσουμε το play και όχι κατά την διάρκεια που παίζει το τραγούδι.
Σε επόμενη έκδοση του Rebo Player I, η λειτουργία του “looping” θα γίνεται με επιλογή του χρήστη (πόσες φορές θα παίζει…).
Για μεγαλύτερη ευκολία στον χρήστη, πρόσθεσα και την δυνατότητα εμφάνιση των στίχων και των συγχορδιών και της παρτιτούρας του τραγουδιού, καθώς θα παίζει το κομμάτι σε πραγματικό χρόνο.
Μπορεί να γίνει αλλαγή στις παρτιτούρες των οργάνων ξεχωριστά, πατώντας και σέρνοντας το ποντίκι, στα ονόματα τους πάνω από τα tracks. Click, σε οποιοδήποτε όνομα οργάνου για επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση.

Όταν γίνεται χειρισμός σε μεμονωμένα όργανα και επειδή όλα δεν παίζουν συνεχώς, μπορείτε να βρείτε την σωστή θέσει του ήχου στην «πλοήγηση» μπάρα προόδου του track, από τα ηχητικά «ίχνη» που υπάρχουν αποτυπωμένα πάνω της. Click επάνω σε αυτά τα «ίχνη» και ακούμε τον ήχο.

Σημείωση:»

Στην νέα έκδοση ο Rebo Player I ανοίγει σε ένα νέο popup παράθυρο που μπορείτε να το ανοίξετε σε full screen εμφάνιση για την καλύτερη λειτουργικότητα του.

Καλή σας διασκέδαση.

Παίξτε το «Πάρε τα χνάρια» με τον Rebo Player I
xnariarebo-img.png

Παρτιτούρα... (νότες για μπουζούκι, ακορδεόν, ακόρντα και φωνή).»

Βιογραφία...»

Κατά καιρούς σημαντικοί καλλιτέχνες μίλησαν για τον μεγάλο ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ, καθώς επίσεις πολιτικοί και μεγάλες προσωπικότητες.

f1 ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ Ο Στέλιος πέρα από τη φωνή του, έχει ψυχή και καρδιά. Αυτό είδε ο κόσμος και τον αγκάλιασε όσο κανέναν άλλο…
f2 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ Όταν ο Στέλιος τραγουδάει, αγάλλεται η ψυχή του λαού με την ουράνια φωνή του.
f3 ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ Ο Στέλιος Καζαντζίδης… μεγαλειώδης και αδευτέρωτος.
f4 ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ Όλους τους τραγουδιστές να τους βάλουμε μέσα σε ένα καζάνι, μισό Καζαντζίδη δε βγάζουνε.
f5 ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ Όλοι οι τραγουδιστές οφείλουν να κάνουν ένα εικόνισμα στο Στέλιο και να προσεύχονται στο όνομα του, γιατί αυτός καθάρισε για όλους. Μεγάλη σημαία ο Καζαντζίδης…
f6 ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ Φωνή σαν του Στέλιου ίσως βγει σε 500 χρόνια.
f7 ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Δεν είναι το μέταλλο που έχει στη φωνή του ο Στέλιος, αλλά η καρδιά που έχει μέσα του. Αυτό το σκεύος έχει μέσα του ήχους και φωνές αιώνων. Ο Στέλιος έχει το χάρισμα του Απόλλωνα και του Διόνυσου.
f8 ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ Η φωνή του… φωνή σύμβολο, μας θυμίζει πάντα αυτούς που δε πρέπει να ξεχνάμε. Αν η ψυχή είχε φωνή θα ήταν αυτή του Στέλιου Καζαντζίδη.
f9 ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ Ο Καζαντζίδης ήταν ένα πολιτιστικό ρεύμα από μόνος του.
f10 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ Η Ελλάδα ολόκληρη πρέπει να υποκλιθεί σήμερα στο γίγαντα του λαϊκού τραγουδιού.
f11 ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο μεγαλύτερος τραγουδιστής του κόσμου. Όχι μόνο της Ελλάδας και των Βαλκανίων… του κόσμου.
f12 ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΕΡΟΜΥΤΗΣ Για το Στέλιο Καζαντζίδη δε λέω τίποτα. Δε μπορώ να πω, αυτός είναι η κορυφή, είναι ο Κολοσσός, άστονε…
f13 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ο Καζαντζίδης είναι σε άλλα περιβόλια Εκεί που δε μπορεί να πάει ο καθένας. Μεγάλος μάστορας αυτός. Άλλο πράγμα…
f14 ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν ο μεγαλύτερος τραγουδιστής του αιώνα.
f15 ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ Ο Καζαντζίδης είναι θεός. Αφού εμένα όταν άρχισα να τραγουδάω καλά, στα κέντρα που δούλευα, με φώναζαν Καζαντζίδη…
f16 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ Στο θέμα της φωνής θεωρώ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, δεν υπήρχε κανείς άλλος με τέτοια φωνή. Δεν είχε ούτε ένα ψεγάδι. Αν μαζευτούμε όλοι οι τραγουδιστές… ούτε τ’ αρχίδια του δεν είμαστε… Όλοι μαθαίνουμε και προσπαθούμε να καλύψουμε τις ελλείψεις μας. Αυτός δεν είχε ανάγκη ποτέ να γίνει τεχνίτης. Γιατί να γίνει; Τα είχε όλα… δεν του έλειπε τίποτα…
f17 ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ Για μένα υπάρχει μόνο αυτός. Πίστεψέ με υπάρχουν πολλοί Μπιθικώτσηδες και πολλές Φαραντούρηδες στις γειτονιές και στα σοκάκια, στα εργοστάσια και στα λατομεία, αλλά δεν τους δόθηκαν οι κατάλληλες ευκαιρίες να φανούν.
f18 ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ Στην πραγματικότητα όλοι οι τραγουδιστές τον φοβόμασταν τον Στέλιο, γιατί μας θύμιζε την απόσταση μας από το καλλίτερο…

Mερικές ακόμα εκτελέσεις του τραγουδιού που κατα καιρούς έκαναν εμφάνηση κυρίως στην TV σε διάφορες εκπομπές, αλλά και αλλού…

Click here To Watch Video
Clickγια να δείτε το video!
"/>
Αν υπάρξει πρόβλημα στον χρονισμό των καναλιών καθώς παίζουν όλα μαζί, ενώ έχουν φορτωθεί όλα τα όργανα, μπορείτε να αλλάξετε θέση στην «πλοήγηση» μπάρα προόδου κάνοντας click σε όποιο χρονικό σημείο επιθυμείτε (εμφανίζεται κάτω από το χεράκι), αυτό πιστεύω να δώσει την λύση στον χρονισμό. Αν συνεχίσει το πρόβλημα τότε αυτό εντοπίζεται στο Flash Player, plugin της Adobe που τρέχει με τον browser σας (Firefox, IE, Opera, Safari κλπ). Ίσως χρειασθεί να αναβαθμίσετε τον Flash Player με την τελευταία έκδοση του.
Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, σας παρακαλώ να μου το αναφέρεται με μήνυμά σας ή επικοινωνήστε μαζί μου μέσω e-mail.


Αν κάποιος φίλος επισκέπτης θέλει τις παρτιτούρες, παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω email. Θα παρακαλούσα να μη μου ζητάτε τα πάντα σε παρτιτούρες, αλλά συγκεκριμένα κομμάτια, από αυτά που έχω την δυνατότητα και ευχέρεια να γράψω.


Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1931 στη Νέα Ιωνία, στην οδό Αλαείας 33. Ο πατέρας του ήταν ποντιακής καταγωγής και η μητέρα του προσφυγοπούλα από τα μέρη της Τουρκίας. Από μικρό παιδί αναγκάζεται να βγει στην βιοπάλη. Μένει ορφανός από πατέρα σε ηλικία 14 ετών. Δουλεύει σκληρά, κάνοντας διάφορα επαγγέλματα (οικοδομή, εργοστάσια και άλλα), για να ζήσει την οικογένεια του. Τον Ιούλιο του 1952 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι στην Columbia, με τίτλο «Για μπάνιο πάω», του Απόστολου Καλδάρα, το οποίο δε γνώρισε επιτυχία. Με το επόμενο, όμως, το «Δεν θέλω το κακό σου», του Γιάννη Παπαιωάννου, κάνει ένα από τα πιο γνωστά κι επιτυχημένα σουξέ και προκαλεί αίσθηση. Από τότε, η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη.

Ο Καζαντζίδης σύντομα καταξιώνεται στο χώρο του τραγουδιού, γίνεται είδωλο και εκφραστής των προβλημάτων και των παράπονων της λαϊκής τάξης. Το 1957 γνωρίζει στη Θεσσαλονίκη τη Μαρινέλλα και γίνονται καλλιτεχνικό ζευγάρι. Γνωρίζουν τεράστια απήχηση από τις πρώτες κιόλας ηχογραφήσεις τους «Η πρώτη σου αγάπη είμαι εγώ» και «Νίτσα, Ελενίτσα» του Γιώργου Μητσάκη και καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού.

Το 1961 συμμετέχει στις μουσικές θεατρικές παραστάσεις των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας ζωντανά, και αργότερα σε δίσκους, τα τραγούδια τους. Τον Ιανουάριο του 1964, ο Καζαντζίδης αφήνει την Κολούμπια και πηγαίνει στις εταιρίες του Μίνου Μάτσα «Odeon – Parlophone». Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς παντρεύεται την Μαρινέλλα. Ηχογραφούν την «Καταχνιά», σε μουσική Χρήστου Λεοντή και στίχους Κώστα Βίρβου.

Το 1965 εμφανίζεται για τελευταία φορά σε λαϊκό μαγαζί, στο «Φαληρικόν» του Μαργωμένου στην οδό Ηπείρου, εγκαταλείποντας ουσιαστικά το πάλκο, σε ηλικία μόλις 34 ετών. Το 1966 χωρίζει με την Μαρινέλλα και την επόμενη χρονιά πραγματοποιούν τις τελευταίες ηχογραφήσεις τους στην εταιρεία Philips («Μη μου λέτε γι” αυτήν», «Απόψε σ” έχω στην αγκαλιά μου», «Η καρδιά της μάνας» κ.λ.π.).
Το 1968 δίνει την ευκαιρία στο Χρήστο Νικολόπουλο να περάσει στη δισκογραφία ερμηνεύοντας το πρώτο τραγούδι «Νυχτερίδες κι αράχνες», σε στίχο Κώστα Βίρβου, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.
Το 1971 κυκλοφορεί ο δίσκος 33 στροφών, «Καζαντζίδης Νο3″, που δίνει τη δυνατότητα στο νεαρότερο κοινό να γνωρίσει τις κλασικές ερμηνείες του, στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60.
Το 1973 ηχογραφεί έξι δημιουργίες του Ακη Πάνου («Η ζωή μου όλη», «Το θολωμένο μου μυαλό», «Μίσος», «Οι μισοί καλοί», «Αντε να περάσει η μέρα», «Τα όνειρα που χτίζονται»).
Το 1974 ηχογραφεί το άλμπουμ «Στην Ανατολή» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Την επόμενη χρονιά όλη η Ελλάδα τραγουδά το «Υπάρχω», σε στίχους Πυθαγόρα.

Από τότε ακολουθούν 12 συνεχή χρόνια αποχής, και μεγάλων παραπόνων από μέρος του ερμηνευτή, και από τη δισκογραφία. Επανέρχεται το 1987 με το άλμπουμ «Στο δρόμο της επιστροφής», του οποίου οι πωλήσεις, μόνο στη χώρα μας, αγγίζουν τα 200.000 αντίτυπα. Από τότε, σε αραιά διαστήματα, μας χαρίζει δείγματα από το σπάνιο ταλέντο του μέσα από δίσκους που γίνονται χρυσοί από τη πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας τους στη δισκοπωλεία («Βραδιάζει», «Βιώματα», «Αφιέρωμα», «Τραγουδώ», «Ερχονται χρόνια δύσκολα» κ.α.). Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η ζωντανή ηχογράφηση «Ενα γλέντι με τον Στελλάρα» και οι πετυχημένες συμμετοχές του σε 4 δίσκους με Ποντιακά τραγούδια. Μοναδικές, επίσης, στιγμές η ερμηνεία του στο τραγούδι «Πέτρινα χρόνια» του Σταμάτη Σπανουδάκη, η συμμετοχή του στη σύνθεση του Αντώνη Βαρδή «Στην Ελλάς του 2000″, με τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τον Αντώνη Βαρδή, και η επανεκτέλεση παλιών τραγουδιών των Τσιτσάνη, Τζουανάκου, Μητσάκη, Παπαιωάννου κ.α.

Επίσης, πολλά σημαντικά κλασικά λαϊκά τραγούδια φέρουν την υπογραφή του ως συνθέτη και στιχουργού («Τώρα που φεύγω απ” τη ζωή», σε στίχο Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, «Μια παλιά ιστορία», «Στις φάμπρικες της Γερμανίας», σε στίχο Κώστα Βίρβου, «Και αν γελάω είναι ψέμμα», σε στίχο Ευάγγελου Ατραϊδη κ.α.)

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος και η φωνή και τα τραγούδια του είναι μέρος της πολιτισμικής μας παράδοσης και κληρονομιάς Από τα πρώτα βήματα της καριέρας του ήρθε σε ρήξη με το «κατεστημένο» της δισκογραφίας και τους εχθρούς του αυθεντικού λαϊκου τραγουδιού. Ακόμη και στις μέρες μας παρέμεινε έξω από το «marketing» και τις στρατηγικές της σύγχρονης δισκογραφίας και δε δίσταζε να αντιπαρατεθεί σε αυτούς που πολεμούν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Ως τα 70 του χρόνια, η φωνή του παρέμεινε δυνατή και βροντερή, ευέλικτη, μεστή, αισθαντική, στεντόρεια και μαγική όπως τότε που μεσουρανούσε στο ελληνικό τραγούδι. Έφυγε απο τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 2001 νικημένος απο τον καρκίνο.

Κατά τον Παναγιώτη Χατζηαντώνογλου στην «Δισκογραφία των τραγουδιών του Στέλιου Καζαντζίδη», αναφέρει ότι, ο Στέλιος Καζαντζίδης ηχογράφησε 846 διαφορετικά τραγούδια στην περίοδο από το 1952 έως 2000.

 • 317 λαϊκά τραγούδια στις 78 στροφές.
 • 349 λαϊκά τραγούδια στις 45 στροφές.
 • 129 λαϊκά τραγούδια στις 33 στροφές.
 • 8 τούρκικα τραγούδια στις 78 ή στις 45 στροφές.
 • 8 δημοτικά τραγούδια στις 78 ή στις 45 στροφές.
 • 18 ποντιακά τραγούδια στις 33 στροφές.
 • 3 ποντιακά τραγούδια σε CD.
 • 1 λαϊκό τραγούδι σε CD.
 • 13 λαϊκά τραγούδια για την αγορά του εξωτερικού, πρώτη φορά ερμηνευμένα από τον Καζαντζίδη.
2 Comments :, , , , , , more...

Η Τράτα μας η κουρελού

by on Μαρ.13, 2010, under MP3, Video, Εκπαίδευση, Εργαλεία, Παρτιτούρες, Ρεμπέτικο

Η Τράτα μας η κουρελού

Τράτα αρχικά ονομαζόταν το κωνικό δίχτυ που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για να ψαρεύουν. Λεγόταν και γρίπος. Στη συνέχεια, συνεκδοχικά, τράτα ονομάστηκε και το καΐκι που ψάρευε με το παραπάνω κωνικό δίχτυ. Επίσης, τράτα ονομάζεται ένα είδος χορού που χορεύουν οι γυναίκες κάνοντας κυκλικές κινήσεις και έχοντας σταυρωμένα χιαστί τα χέρια τους στο στήθος.

Το συγκεκριμένο παραδοσιακό νησιώτικο από τα Δωδεκάνησα τραγούδι, εμφανίζεται σε διάφορες εκτελέσεις με διάφορους ερμηνευτές και μουσικούς εκτελεστές ακόμα και με διαφορετικούς στίχους.
Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζονται μερικές από αυτές τις εκτελέσεις.

Μουσική, Στίχοι: Παραδοσιακό Δωδεκανήσου
Πρώτη εκτέλεση: Άγνωστο
Ρυθμός: 2/4 (Συρτομπάλος) |||Score|||
Κλειδί: Bm

Αρχείο MP3 – Εκτέλεση: Γιάννης Λεμπέσης
lempesis.jpg

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Να το “ξεύρεν η μάνα μου πως δούλευα στην τράτα
θα μου “στελνε τα ρούχα μου ωρέ και την παλιά μου βράκα.

Η τράτα μας, γκιόζα, η κουρελού, γκιόζα,
βρε πότε “δω, γκιόζα, βρε πότε αλλού, γκιόζα.
Γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ γιασαλά,
γιαλέλιμ γιαλέλιμ, γεια χαρά σας βρε παιδιά.

Απ” τ’Αϊβαλί κινήσαμε να πάμε για την Ντούνα
στο δρόμο που πηγέναμε ωρέ μας έπιασε φουρτούνα.

Η τράτα μας, γκιόζα, η κουρελού, γκιόζα,
θέλει κουπιά, γκιόζα, θέλει σκαρμούς, γκιόζα.
Γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ γιασαλά,
γιαλέλιμ γιαλέλιμ, γεια χαρά σας βρε παιδιά.

Από τη Σμύρνη εφύγαμε μπαρούτι φορτωμένοι
κι ο καπετάνιος φώναζε «Ωρέ, αγάντα μεθυσμένοι».

Η τράτα μας, γκιόζα, η κουρελού, γκιόζα,
θέλει κουπιά, γκιόζα, θέλει σκαρμούς, γκιόζα.
Γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ γιασαλά,
γιαλέλιμ γιαλέλιμ, γεια χαρά σας βρε παιδιά.

Κι αν σ” αρωτήσει η μάνα μου τι έκανα στην τράτα
θα πείς πως την εψείριζα ωρέ τη βρόμια μου τη βράκα.

Η τράτα μας, γκιόζα, η κουρελού, γκιόζα,
θέλει κουπιά, γκιόζα, θέλει σκαρμούς, γκιόζα.
Γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ γιασαλά,
γιαλέλιμ γιαλέλιμ, γεια χαρά σας βρε παιδιά.

Γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ γιασαλά,
γιαλέλιμ γιαλέλιμ, γεια χαρά σας βρε παιδιά.

«Η Τράτα μας η κουρελού» και Rebo Player I

Δημιουργία :

Αυτό το κομμάτι, όπως και τα προηγούμενα, «Πώς θα περάσει η βραδιά», «Πονώ, δε με λυπάσαι», «Της γερακίνας γιός» και «Στης Πόλης στο Μεβλά Χανέ», το έγραψα σε παρτιτούρα (νότες) ακούγοντας την συγκεκριμένη εκτέλεση με τον Γιάννη Λεμπέση.
Κατόπιν το επεξεργάστηκα για να μπορεί να παιχθεί από το Rebo Player I.
Τα όργανα που ακούγονται είναι, Τζουράς (Tzouras), Μπαγλαμάς (Baglamas), Κιθάρα (Guitar), Ακουστικό Μπάσο (Bass) και στο μέρος της φωνής του τραγουδιού (Canto), σαν όργανο έχω βάλει να παίζει ένα Ακορντεόν.
Στην νέα έκδοση του Rebo Player I, εμφανίζεται ένα πλαίσιο με τους στίχους και τις συγχορδίες του τραγουδιού (Lyrics – Cords) και ένα πλαίσιο με την παρτιτούρα (νότες) (Sheet Music) σε πραγματικό χρόνο τα οποία λειτουργούς ως karaoky.

Χρήση :

Όλα τα όργανα ακούγονται σε μια φυσιολογική δυναμική, εσείς αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε την στάθμη έντασης που επιθυμείτε για κάθε όργανο χωριστά.
Το κάθε όργανο, έχει την δική του στερεοφωνία, οπότε δεν θα πετύχετε μεγάλες αποκλίσεις της θέσης στο αριστερό δεξί κανάλι ρυθμίζοντας το pan. Aυτό θα ήταν δυνατόν όταν το κάθε όργανο ήταν ηχογραφημένο μονοφωνικά και όχι στερεοφωνικά.
Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε ένα μονοφωνικό αποτέλεσμα που θα έπρεπε να ρυθμιστούν τα κανάλια με το pan κατ” εκτίμηση, για να πετύχουμε μια ψευδο-στερεοφωνία.
Καθώς θα φορτώνει τα όργανα, εκτός από την “μαύρη” μπάρα φόρτωσης και τον αριθμό προόδου, θα βλέπετε από πάνω από κάθε κανάλι να εμφανίζεται προς τα κάτω το πλαίσιο για το κάθε track.
Όταν λοιπόν η “μαύρη” μπάρα έχει γεμίσει, ο αριθμός προόδου είναι στο 100 και το πλαίσιο του κάθε track έχει εμφανισθεί. το κανάλι έχει φορτώσει πλήρως και είναι έτυμο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το κανάλι δεν θα έχει φορτώσει, δεν θα υπάρξει κανένας ήχος και θα εμφανισθεί μήνυμα λάθους φόρτωσης.
Έχω προσθέσει λειτουργία “looping” στο κομμάτι όταν παίζονται όλα τα tracks, μόλις τελειώσει αρχίζει πάλι από την αρχή. Η λειτουργία “looping” δεν έχει κανένα περιορισμό στο πόσες φορές θα αρχίσει το κομμάτι από την αρχή.
Σε επόμενη έκδοση του Rebo Player I, η λειτουργία του “looping” θα γίνεται με επιλογή του χρήστη.
Για μεγαλύτερη ευκολία στον χρήστη, πρόσθεσα και την δυνατότητα εμφάνιση των στίχων και των συγχορδιών και της παρτιτούρας του τραγουδιού, καθώς θα παίζει το κομμάτι σε πραγματικό χρόνο.

Σημείωση:»

Στην νέα έκδοση ο Rebo Player I ανοίγει σε ένα νέο popup παράθυρο που μπορείτε να το ανοίξετε σε full screen εμφάνιση για την καλύτερη λειτουργικότητα του.

Καλή σας διασκέδαση.

Παίξτε το «Η Τράτα μας η κουρελού» με τον Rebo Player I
tratarebo-img.png

Παρτιτούρα... (νότες για τζουρα, μπαγλαμά, κιθάρα, μπάσο και φωνή).»

Μια δευτερη εκτέλεση και σε πολύ αργό ρυθμό σε ομαδικό τραγούδι με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και με λίγο διαφορετικό στίχο.
Ο Βασίλης Βέτσος παίζει ούτι, ο Σόλων Λέκκας από την Πηγή, παίζει τουμπελέκι και τραγουδάει μαζί με τους Κυριάκο Αμπατζή, Στρατή Αγγελίνο, Νεοπτόλεμο Δεληγιάννη, Ευάγγελο Βέκκιο, από τα Πάμφιλα.
Η ηχογράφηση έγινε στη Μυτιλήνη το 1997.

Σόλων Λέκκας και η παρέα του

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Στίχοι»

Η επόμενες εκτελέσεις έχουν πάνω κάτω τον ίδιο στίχο με μικρές παραλαγές στο ύφος και την μουσική.

Κώστας Δούσιας

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Γιώργος Τζώρτζης

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Ελευθερία Αρβανιτάκη

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Στίχοι»

Στην επόμενη εκτέλεση έχουμε μια διαφορετική άποψη στον στίχο, αλλά και πιο «νησιώτικα» μουσικά όργανα όπως το λαούτο, το σαντούρι και το κλαρίνο. Η ηχογράφηση έγινε πριν το 1939.

Σωτήρης Στασινόπουλος

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Στίχοι»

Αυτή η εκτέλεση είναι από τις πιο σύγχρονες και ακούγεται περισσότερο στα διάφορα γλέντια και πανηγύρια.

Έφη Σαρρή

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Στίχοι»

Και στο επόμενο video έχουμε άλλα μουσικά όργανα. Σε αυτή την περίπτωση το τραγούδι παίζεται με μια τσαμπούνα και ένα κρουστό. Ο Δημήτρης Κουκάς και η Μαριέττα παίζουν τσαμπούνα και τουμπάκι και τραγουδούν στην Μύκονο.

Αρχείο Video – Εκτέλεση:Δημήτρης Κουκάς
Click here To Watch Video
Clickγια να δείτε το video!

Tο επόμενο video είναι μια ξεχωριστή μουσική ματιά.
«Η τράτα» από το λαϊκό μπαλέτο «Η θάλασσα» (1949) του Νίκου Σκαλκώτα, από την Ορχήστρα των χρωμάτων (υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη).
Θαλασσινά τοπία από τον Ιάπωνα φωτογράφο Hiroshi Sugimoto.

Αρχείο Video – Εκτέλεση: Ορχήστρα των χρωμάτων
Click here To Watch Video
Clickγια να δείτε το video!

«Ρίχνοντας τα δίχτυα» Κ. Βολανάκης


«Η τράτα» – Έργο σε μουσαμά του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

"/>
Αν υπάρξει πρόβλημα στον χρονισμό των καναλιών καθώς παίζουν όλα μαζί, ενώ έχουν φορτωθεί όλα τα όργανα, μπορείτε να αλλάξετε θέση στην «πράσινη» μπάρα προόδου κάνοντας click σε όποιο χρονικό σημείο επιθυμείτε, αυτό πιστεύω να δώσει την λύση στον χρονισμό. Αν συνεχίσει το πρόβλημα τότε αυτό εντοπίζεται στο Flash Player, plugin της Adobe που τρέχει με τον browser σας (Firefox, IE, Opera, Safari κλπ). Ίσως χρειασθεί να αναβαθμίσετε τον Flash Player με την τελευταία έκδοση του.
Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, σας παρακαλώ να μου το αναφέρεται με μήνυμά σας ή επικοινωνήστε μαζί μου μέσω e-mail.


Αν κάποιος φίλος επισκέπτης θέλει τις παρτιτούρες, παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω email. Θα παρακαλούσα να μη μου ζητάτε τα πάντα σε παρτιτούρες, αλλά συγκεκριμένα κομμάτια, από αυτά που έχω την δυνατότητα και ευχέρεια να γράψω.


Η τράτα μας η κουρελού η χιλιομπαλωμένη
π” όλο την εμπαλώναμε κι όλο ήταν ξηλωμένη.

Η τράτα μας, γκιόζα, η κουρελού, γκιόζα
βρε πότε εδώ, γκιόζα, και πότε αλλού, γκιόζα.
Γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιασαλά
γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γεια χαρά σας βρε παιδιά.

Απ” τ” Αϊβαλί εφύγαμε να πάμε για την Ντούνα
στο δρόμο που παγαίναμι μας έπιασι φουρτούνα.

Η τράτα μας, γκιόζα, θέλει πανιά, γκιόζα
θέλει κουπιά, γκιόζα, θέλει σκαριά, γκιόζα
θέλει σχοινιά, γκιόζα.
Γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιασαλά
γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, ετούτη τη βραδιά.

Από τη Σμύρνη εφύγαμε, χασίσι φορτωμένοι
κι ο καπετάνιος φώναζε, «Αγάντα σουρουμένοι».

Εβίρα μια, γκιόζα, εβίρα δυο, γκιόζα
εβίρα τρεις, γκιόζα.
Γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιασαλά
γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γεια χαρά σας βρε παιδιά.

Τόσο καιρό που δούλευα στα μύδια και στα στρείδια
ούτι την πόρτα κάναμι, ούτι τα παραθύρια.

Η τράτα μας, γκιόζα, η κουρελού, γκιόζα
βρε πότε εδώ, γκιόζα, και πότε αλλού, γκιόζα.
Γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιασαλά
Γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γεια χαρά σας βρε παιδιά


Να το “ξεύρεν η μάνα μου πως είμαι με την τράτα
θα μου “στελνε τα ρούχα μου ωρέ και την παλιά μου βράκα.

Ωρέ η βάρκα μας, γκιόζα, ωρέ και η κουρελού, γκιόζα,
ωρέ και πότε “δω, γκιόζα, ωρέ πότε αλλού, γκιόζα.
Ωρέ γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ γιασαλά,
ωρέ γιαλέλιμ γιαλέλιμ, γεια χαρά σας βρε παιδιά.

Απ” τ” Αϊβαλί κινήσαμε να πάμε για την Ντούνα
στο δρόμο που παγέναμε ωρέ μας έπιασε φουρτούνα.

Ωρέ η βάρκα μας, γκιόζα, ωρέ και η κουρελού, γκιόζα,
ωρέ καίει κουπιά, γκιόζα, ωρέ καιει σκαρμούς, γκιόζα.
Ωρέ γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ γιασαλά,
ωρέ γιαλέλιμ γιαλέλιμ, σ” αυτή τη γειτονιά.

Από τη Σμύρνη φύγαμε μπαρούτι φορτωμένοι
κι ο καπετάνιος φώναζε «Ωρέ, αγάντα μεθυσμένοι».

Ωρέ η βάρκα μας, γιόζα, ωρέ και η κουρελού, γκιόζα,
ωρέ και πότε “δω, γκιόζα, ωρέ πότε αλλού, γκιόζα.
Ωρέ γιαλέλιμ, γιαλέλιμ, γιαλέλιμ γιασαλά,
ωρέ γιαλέλιμ γιαλέλιμ, γεια χαρά σας βρε παιδιά.

Κι αν σας ρωτήσει η μάνα μου τι έκανα στην τράτα
να πεις πως την εψείριζα ωρέ τη βρόμια μου τη βράκα.


Απ” την Πόλη εφύγαμε και πάμε για την Ντούνα
στο δρόμο πο” πηγαίναμε μας έπιασε φουρτούνα.

Η τράτα μας, γκιόζα, με τα κουπιά, κίβαλα,

Θέλει πανιά, θέλει κουπιά, θέλει και παλικάρια
να πάμε να ψαρέψουν να βγάλουμε ναι ψάρια.

Να ποτε ξεκινήσαμε και πάμε με την τράτα
κάθε στιγμή σε λαχταρώ γλυκιά μου μαυρομάτα.

Να το ήξερε η μανούλα μ” πως πήγα με την τράτα
να μο” έστελνε τη μέσα μ” και την καινούρια βράκα

Η τράτα μας, γκιόζα γιαλέσα, η κουρελού, κιβαλα

Θέλει πανιά, θέλει κουπιά, θέλει και παλικάρια
να πάμε να ψαρέψουν αστακούς και καλαμάρια.


Η τράτα μας η κουρελού, η χιλιομπαλωμένη
Όλο την εμπαλώναμε κι όλο ήταν ξηλωμένη

Εβίρα μια, στα πανιά, εβίρα δυο, στο χωριό
Εβίρα τρεις, στο σπίτιν της

Αν το ’ξερε η μάνα μου πως δούλευα στην τράτα
θα μου ’στελνε τα ρούχα μου και την παλιά μου βράκα

Εβίρα μια…

Πήγαμε και καλάραμε κάτω εις το διαπόρι
Ψάρια πολλά επιάσανε μαζίν κι ένα χταπόδι

Εβίρα μια…

Την τράτα μου την πούλησα εις τη Θεσσαλονίκη
και γύρισα στη μάνα μου με δίχως μεταλλίκι

Εβίρα μια…

3 Comments :, , , , , , more...

Pet Shop

by on Μαρ.06, 2010, under Movies, Video

Μερικές φορές σερφάροντας στο διαδίκτυο βρίσκεις καταπληκτικά θέματα από όμορφους ανθρώπους και ταλαντούχους καλλιτέχνες.
Πλέοντας λοιπόν κι εγώ σχεδόν στα τυφλά έπεσα σε τέτοια διαμάντια videos που θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Pet Shop

Αυτή η ταινία μικρού μήκους, είναι δημιουργία τους σκηνοθέτη Μιχαήλ – Γαβριήλ Ζενέλη και οι βασικοί ηθοποιοί είναι ο Μελέτης Γεωργιάδης στο ρόλο το πωλητή και ο μικρός Θοδωρής Ασημάκης στο ρόλο του μικρού αγοραστή.
Η ιστορία της ταινίας ήρθε και έδρασε σαν γροθιά στο στομάχι μου και τα συναισθήματα ξεχύθηκαν με μιας, γιατί μέσα από αυτή είδα ξαφνικά τον εαυτό μου. Όσοι με γνωρίζουν θα καταλάβουν σίγουρα τι εννοώ. Είναι βλέπεις από τη μια πλευρά ένα μικρό αγόρι που μαζεύει χρήματα για να αγοράσει ένα κατοικίδιο και από την άλλη το βάρος που δίνει η κοινωνία στην εμφάνιση σε σχέση με την ουσία και την αντίστοιχη «τιμολόγησή» τους
Ελπίζω στη συμπόνια για τα μικρά πλάσματα του Θεού και στην γνώση για τους ανθρώπους. Γιατί έτσι μπορούμε να γίνουμε καλλίτεροι.

Click here To Watch Video
Clickγια να δείτε το video!

… και όπως είναι φυσικό βραβεύτηκε στα ανάλογα φεστιβάλ ως…

 • Καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους,
 • Καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Πάτρα και ειδικό βραβείο,
 • Ειδική Μνεία στο Πεσκάρα Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους,
 • Ειδική Μνεία στην Νάουσα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους,
 • Silber Metal στο Φεστιβάλ der Nationen,
 • Silber Metal στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Des Nightkommerziellen Films

Οι Συντελεστές της ταινίας:»

Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ σε όλους τούς συντελεστές.

Αφιερωμένο στην Μ.Καρατζά.


Η ζωή είναι ένα θείο δώρο. Η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται και αξιολογεί την ζωή σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια και την κοστολογεί αναλόγως. Δίνει αξία στο φαίνεσθε και όχι στην ουσία. …
Zenelis.jpg
Σκηνοθεσία: ΜΙΧΑΗΛ-ΓΑΒΡΙΗΛ ΖΕΝΕΛΗΣ
Βιογραφικό: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου. Έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρίες παραγωγής στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Σενάριο: Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζενέλης
Φωτογραφία: Γιώργος Καρβέλας
Μοντάζ: Κύρος Παπαβασιλείου
Μουσική: Ρένος Παπασταύρος
Ήχος: Γιάννης Γιαννακόπουλος
Ερμηνευτές: Μελέτης Γεωργιάδης
Θοδωρής Ασημάκης
Παραγωγή: Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζενέλης
Leave a Comment :, more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...