WILLIAM BUTLER YEATS

Λίστα Θεατρικών Έργων

Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς

Για να ακούσετε το θεατρικό έργο, πατήστε πάνω στον τίτλο της ηχογράφησης.

Λιστα Ηχογραφησεων

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα:

Ο Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (William Butler Yeats) γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1865 στο Δουβλίνο και πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 1939 στη Γαλλία.
Γιος του Ιρλανδού ζωγράφου Τζον Μπάτλερ Γέιτς, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αγγλόφωνους ποιητές του 20ού αιώνα. Ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, το θέατρο, το δοκίμιο και τη μελέτη. Επηρεάστηκε από το γαλλικό συμβολισμό, κατόρθωσε να συγκεράσει το ρομαντισμό με το ρεαλισμό, ενώ στο έργο του διαφαίνεται η αγάπη του για τους μύθους και της παραδόσεις για την πατρίδα του, Ιρλανδία, καθιερώνοντας το κελτικό "στυλ", με θέματα από την κελτική μυθολογία, τη μελαγχολία και το μυστικισμό.
Το 1923 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το 1877, ο Γέιτς πηγαίνει στη Σχολή Γκόντολφιν, όπου έχει μέτριες σχολικές επιδόσεις. Ξυπνά μέσα του ο ιρλανδικός πατριωτισμός.
Κατά τα έτη 1881-1883, ο Γέιτς τελειώνει το Λύκειο, ενώ περνάει αρκετό χρόνο του στο ατελιέ του πατέρα του, όπου και έρχεται σε επαφή με πληθώρα καλλιτεχνών και συγγραφέων του Δουβλίνου. Από το 1884 ως το 1886, φοιτά στο Metropolitan School of Art. Κατά αυτή την περίοδο ξεκινάει να γράφει και τα πρώτα του ποιήματα και το 1885 τα εκδίδει, μαζί με ένα δοκίμιο ("Η ποίηση του Σερ Σάμιουελ Φέργκιουσον") στο Dublin University Review.
Τα πρώτα αυτά ποιήματα του Γέιτς έχουν επηρεαστεί έντονα από το στυλ των Προραφαηλιτών ποιητών και την ποίηση του Πέρσι Σέλλεϋ, ενώ λίγο αργότερα στρέφεται στους μύθους, στη λαϊκή ιρλανδική παράδοση και στην ποίηση του Ουίλλιαμ Μπλέηκ.

Το 1889, ο Γέιτς γνωρίζει τη Μωντ Γκον, νεαρή κληρονόμο, οπαδό του εθνικιστικού ιρλανδικού κινήματος. Φανερά γοητευμένος από την ομορφιά της, της κάνει πρόταση γάμου αρκετές φορές μέχρι το 1901, εκείνη όμως αρνείται και τελικά παντρεύεται τον εθνικιστή Τζον ΜακΜπράιντ το 1903. Ωστόσο, η μορφή της επηρέασε την ποίησή του, καθώς αποτέλεσε έμπνευση για κάποια από τα ερωτικά του ποιήματα.
Το 1896, γνωρίζει τη Λαίδη Γκρέγκορι μέσω του κοινού τους γνωστού, Έντουαρντ Μάρτιν. Η Λαίδη Γκρέγκορι ενθαρρύνει τον πατριωτισμό του Γέιτς και τον πείθει να συγγράψει θεατρικά έργα. Στο Λονδίνο έρχεται σε επαφή με την Έλενα Μπλαβάτσκυ και γίνεται μέλος της Θεοσοφικής Εταιρείας, ενώ έγινε επίσης δεκτός το Μάρτιο του 1890 στο μυστικιστικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1904, ιδρύει μαζί με τη Λαίδη Γκρέγκορι και άλλους Ιρλανδούς συγγραφείς το Abbey Theatre στο Δουβλίνο, όπου παρουσιάζει θεατρικά του έργα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Το 1913, ο Γέιτς γνώρισε τον Αμερικανό ποιητή Έζρα Πάουντ στο Λονδίνο, ο οποίος για τα επόμενα χρόνια βρέθηκε κοντά του, εξυπηρετώντας τον εν μέρει στο ρόλο του γραμματέα.

Το 1923 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την "Πάντα εμπνευσμένη ποίησή του, της οποίας η υψηλή καλλιτεχνική μορφή εκφράζει το πνεύμα ενός ολόκληρου έθνους".
Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ασχολήθηκε και με την πολιτική, καθώς εκλέχτηκε στην Ιρλανδική Σύγκλητο το 1922 και το 1925. Πέθανε το 1939. Το Abbey Theatre παρέμεινε κλειστό για μια βδομάδα μετά το θάνατό του, ως ένδειξη φόρου τιμής.

Σύγχρονος του Όσκαρ Ουάιλντ, αμφιταλαντεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο παρακμάζον Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα και στην Ιρλανδία που βρίσκεται σε πλήρη αναβρασμό. Τα πρώτα του ποιητικά δείγματα βρίθουν από σύμβολα παρμένα από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις (κελτική μυθολογία, καθολικισμός, ελληνικοί και ρωμαϊκοί μύθοι, καββάλα), ενώ αργότερα στρέφεται προς το ρεαλισμό.

Λίγα λόγια για τα ηχογρφημένα έργα:

Tο έργο "Λέξεις επάνω στο τζάμι" (Αγγλικά: Words Upon The Window Pane) ανέβηκε για πρώτη φορά το 1930, είναι το πιο δηνατό και λαμπρό έργο με μια δραματική εξερεύνηση του απόκρυφου, στο οποίο είχε ο Γέιτς ένα ισόβιο ενδιαφέρον, και μια επιβεβαίωση της αγγλο-ιρλανδικής προτεσταντικής πολιτιστικής υπεροχής.
Γραμμένο στο κτήμα Cool Park της Λαίδη Γκρέγκορι, με χαρακτηρίστικό μια συνερδρία στην οποία η φωνή του Τζόναθαν Σουίφτ προβάλλεται μέσα από ένα μέντιουμ. Όπως ο Γέιτς, έτσι και ο Σουίφτ ήταν και πολιτικός και ποιητής, και παίρνοντας τον Σουίφτ ως θέμα του, επέτρεψε στον Γέιτς, να κρύψει ένα πολιτικό μήνυμα κάτω από έναν προσωπικό χαρακτήρα.

Πολύ πιθανόν να βασίζεται σε ένα σκοτεινό μονόπρακτο που ονομάζεται "Σουίφτ και Στέλλα" από τον Charles Edward Lawrence, συντάκτης της Λαίδη Γκρέγκορι, το έργο επικεντρώνεται σε ένα ρομαντικό τρίγωνο που περιλαμβάνει τον Τζόναθαν Σουίφτ και δύο γυναίκες, την Βανέσα και την Στέλλα. Η χρήση του Γέιτς μιας συνεδρίας ως ένα πλαίσιο, του επιτρέπει να συγκρίνει το παρόν με το παρελθόν, τοποθετόντας τους Δουβλινέζους (Dubliners)του εικοστού αιώνα, πλάι-πλάι με τους σύγχρονους του Swift. Αυτός ο όγκος υλικού του "Cornell Yeats" περιέχει μεταγραφές και φωτογραφικά ααντίγραφα των προσχεδίων του "Λέξεις επάνω στο τσάμι", παραλλαγες αναγνώσεων από δοκίμια, δακτυλογραφήσεις, και καταχωρήσεις σε σημιωματάρια, καθώς και άλλα υλικά που σχετίζονται με τη γραφή του, τη δημοσίευση και την απόδοση του.

Οι συντελεστές του έργου.

  • ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Χριστίνα Μπάμπου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κοραής Δαμάτης
  • ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ "ΜΟΙΡΟΛΌΙ ΤΗΣ ΞΕΝΗΤΙΑΣ": Ματίνα Μόσχοβη
  • ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γιώργος Κέντρος, Ράνια Οικονομίδου, Νίκος Νικολάου, Ηλίας Ασπρούδης, Χρήστος Τσάγκας, Βούλα Ξύκη, Γιάννα Ανδρεοπούλου.
  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΗΧΩΝ: Φανή Σιώρη
  • ΡΥΘΜΗΣΗ ΗΧΟΥ: Χριστίνα Σκέντζικα
  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δημήτρης Φραγκουδάκης
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Βίκη Μουνδρέα-Ποντίκα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 42 λεπτά

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ| Αλλαγή Κατηγορίας

Thornton Niven Wilder

O Θόρντον Νίβεν Ουάιλντερ ήταν ένας βραβεβμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Hans Cristian Andersen

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν Δανός λογοτέχνης και συγγραφέας παραμυθιών.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Anton Chekhov

Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ ήταν Ρώσος ιατρός, δραματουργός και συγγραφέας.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΟΜΗΛΟΥΝΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

>>>>>>>>>>>>